Снимка: Pixabay

Найлонови торбички, пластмасови шишета, сламки, клечки за уши. Пластмасата е навсякъде около нас. Най-много обаче има в океаните.

Европейците изхвърлят годишно милиони тонове опаковки, използвани само веднъж. Тези празни чаши, бутилки и други отпадъци, не се разграждат, а се превръщат в микропластични частици, които поглъщаме.

Още по темата


Вятър, дъжд и отпадни води отвеждат тези частици в моретата. Само от Европа попадат над 130 000 тона микропластични частици, които попадат в моретата, най-вече Средиземно море.

От моретата пластмасовите частици попадат в рибите и морските дарове, а от там... в стомасите ни. Според някои учени годишно поглъщаме над 11 000 частици микропластика.

Какви обаче са ефектите върху здравето ни? Вижте още във видеото на Deutsche Welle.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 седмица

Трябва да гледаме от хубава страна , един ден ще има нов континент от тази пластмаса.Т.е ще се разшири сушата с още един континент колкото Австралия.

11

Анонимен

преди 1 седмица

Индия са най зле в това отношение, Япония са най добре и преработват всичко. Европа сме по средата, а българите се опитват да следва европейски системи но още много българи се учат на това.

10

Анонимен

преди 1 седмица

кефи ме как в статията е наблегнато точно на сламки и клечки за уши, същото което евро парламента скоро го забранява и ще са от друг материал.
Вчера, по случайност четох брошура за разделното хвърляне на отпадъци. На едно от местата си бе записано "Вие вече сте платили за опаковката, разпределянето и в правилният контейнер за рециклиране няма да е нужно да ви се таксува допълнително".
Е защо след като съм платил за нея не ми върнат част от парите?