Снимка: архив, Reuters

Германски учени установиха с лабораторни тестове, че земната мантия е магнитна, съобщи ЮПИ.

Досега се смяташе, че земният магнетизъм се захранва от материали в кората и ядрото. Учени от университета в Мюнстер обаче установиха, че хематитът, който изобилства в земната мантия, запазва магнитните си свойства при високи температури.

Откритието ще позволи да бъдат обяснени някои от електромагнитните аномалии на планетата ни.

Земният магнетизъм се дължи предимно на потока течни железни сплави в ядрото на планетата. Скалите в кората също излъчват магнитни сигнали. Досега обаче специалистите мислеха, че минералите губят магнитните си свойства в мантията заради високата температура и налягане.

В серия от лабораторни тестове, при които железни окиси бяха подложени на температура и налягане, сравними с условията в мантията, германските учени установиха, че хематитът запазва магнитните си свойства до температура 925 градуса Целзий.

"Тези резултати могат да обяснят други изводи, свързани с цялостното магнитно поле на Земята" - каза проф. Кармен Санчес-Вале от екипа.

Земните магнитни полюси се разменят на всеки няколкостотин хиляди години. Специалистите мислеха, че те мигрират през Тихия океан. Тази хипотеза се основава на анализ на древни скали и електромагнитни аномалии, измерени на океанското дъно. Новото изследване показва, че тези аномалии могат да бъда обяснени с движението на скали, съдържащи хематит, в земната мантия под западния Тихи океан.

В началото на годината специалисти трябваше да актуализират по-рано Световния магнитен модел - карта на земните магнитни полета, след като Северният магнитен полюс започна да се движи.
 

/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 седмица

До 14 магнита е като батерия .при намагнитването му се получава перманентен заряд за който са нужни десетки години за да угасне.м/у другото има и в.ва(Електрет) които намагнитени с заряд отдават електричество десетки години.сегашната физика се чуди как да забули свободната енергия.но "робите рано или късно ще се усетят .след което ще последва война...

15

Анонимен

преди 1 седмица

Максуел май п.....т е бил.за справка -дяволите на Максуел' забулил е истинския магнетизъм.скрита е и истинската термодинамика ...въобще физиката е престъпно крита от "големите умове",крита е за да бъдат подчинени робите.онез не искат свободната енергия да ги измести..

14

Анонимен

преди 1 седмица

До До Анонимен 10

просто ми се иска да зная какво го причинява магнетизма като сила,а не на какво действа