Снимка: Pixabay

Най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, ще е достатъчно близо през юни, за да я виждаме без телескоп, съобщи НАСА, цитирана от в. "Дейли мейл".

Още по темата

НАСА обяви името на лунната си мисия - "Артемида"

С бинокъл ще можем да видим и няколко от луните й - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Юпитер ще е най-близо до Земята на 10 юни, когато ще е в опозиция, т.е. двете планети ще са на една линия към Слънцето. Дните преди и след 10 юни също са подходящи за наблюдение, пише БТА.

НАСА изследва отблизо Юпитер от три години с космическия апарат "Джуно"
(Юнона). Планетата има бурна атмосфера, обгърната е с пояси от облаци и вихрещи се бури. Най-известната от тях е Голямото червено петно.

"Джуно" достигна Юпитер през 2016 г. след петгодишно пътешествие. Апаратът застана на полярна орбита на 5000 км от облаците. Веднъж на две седмици се спуска на 4200 км.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 седмици

НАСА: Можете да видите Юпитер с невъоръжено око. (всъщност става дума за луните му, той винаги се вижда с невъоръжено око)

Българите: ...СЪСИПАХА Я ТАЯ ДЪРЖАВА!

11

Анонимен

преди 2 седмици

Ако не броим Слънцето и Луната, Юпитер е втория най-лесен за забелязване обект в нощното небе след Венера, нямам никаква идея за какви глупости става дума в тази статия.

10

Баба цола

преди 2 седмици

Хората няма ко да ядът, гербаджиите и сорсоидите юпитери-мюпитери намсиквоси цял месец ше ми гледат.