Снимка: архив "Булфото"

Учени астрономи ще представят популярни теми за Вселената в рамките на съвместна конференция по астрономия. Четиринадесетата ежегодна среща между Субрегионалния европейски астрономически комитет /СРЕАК/ и Съюза на астрономите в България /САБ/, на която БАН е домакин, ще събере учени от Централна и Югоизточна Европа. Това съобщи пресцентърът на Академията.

Още по темата

Георги Иванов с гордост: България е шестата космическа страна

В последния ден на конференцията - 8 юни, от 14.00 до 17.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН организаторите са подготвили публични презентации на популярни астрономически теми. Доц. д-р Светла Цветкова ще говори за магнитните полета на звездите. Тя ще разгледа различните им прояви, стадиите на еволюция на звездите и ще представи интересни примери на звезди, които впечатляват учените с мащабите на техните процеси.

Проф. Илиан Илиев ще разкаже за затъмнението от 29 май 1919 г. и с какво то е допринесло за потвърждаването на Общата теория на относителността и за експедицията на Артър Едингтън. Д-р Ева Божурова от обсерваторията във Варна ще представи жените астрономи от древността до наши дни, както и техните най-важни научни постижения и открития. Ще се дискутират трудностите, свързани със социалното положение на жените и обществените нагласи, които те са преодолявали.

Конференцията се организира от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН и от Съюза на астрономите в България.

Посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и на 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съю
з - две бележити събития, свързани с развитието на българската и световната наука.

Коментари Напиши коментар

23

за БАН

преди 1 седмица

Учени от БАН и тайните на Вселената.......................хаха.......................нещо не ми се връзват тия две неща!!!
Остава да заговорят за теория на относителността и за черните дупки..............и ще умра от смях!!!

22

Анонимен

преди 1 седмица

До @10

"Животът е доста по-сложен от "тук ми плащат малко затова ще отида там"."

Да, ама на моменти става:
"Тук ми дават 400 лева, ще отида там, защото децата са с 10 кила под нормата от недояждане" :(

21

ундарталец

преди 1 седмица

Учени от бан и вселената, теория на относителността. хахаха :-) . Има такава държава