Снимка: архив, Reuters

Учени от университета на Аризона откриха процеси на Марс, които нямат свои аналози на Земята, съобщи Сайънс алърт.

Сред тези процеси е относителното бързото преместване на пясъчни дюни в условия на разредена атмосфера.

Специалистите проследили промените в 54 дюнни полета, обхващащи 495 дюни с височина от 2 до 120 метра. За целта били изследвани снимки, направени с камерата HIRISE на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" за 2-5 марсиански години.

Оказало се, че средната скорост на миграция на дюни с формата на полумесец е половин метър годишно, т.е. около 50 пъти по-бавна е в сравнение с най-бързо мигриращите дюни на Земята, пише БТА. Преместването било най-бързо в Големия Сирт, планинската верига Hellespontus Montes и полярните пясъчни масиви Олимпия и Abalos Undae. Тези райони се отличават с резки топографски граници и температурни градиенти.

Върху придвижаването на дюни на Земята влияят съвсем други фактори - подпочвените води и растителността го забавят. Друга по-рядко срещаща се марсианска особеност са пясъчните равнини с високо албедо. Те отразяват много слънчева светлина, нагряват въздуха и създават конвекционни потоци, които преместват пясъка.

 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 седмици

Уникалното е, че на Марс няма червейчета които да местят дюните, да ги подбутва вереца и да кльопат марули на два метра под земята. Автора дали ме разбра какво исках да кажа... :)

12

Мл.

преди 3 седмици

Правилно го казахте- "въздуха"!

11

11

преди 3 седмици

Уникално се придвижвали бързо в разредена атмосфера, ама 50 пъти по-бавно от тези на земята при уплътнена атмосфера, ама тези на земята били по-бързи, ама се забавяли от води и растителност. Ама пък тези на Марс имали високо АЛБЕДО. БРАВО, всичко ви се разбира!