Снимка: Reuters

Концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера достигна рекордно ниво, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Учени алармират: Възможно е крокодили да заживеят в Арктика!

Учени от института "Скрипс" съобщават, че за първи път в човешката история нивото на въглеродния диоксид в атмосферата е преминало прага от 415 части на милион.

Измерената от обсерваторията Мауна Лоя на Хаваите концентрация през уикенда е била 415,26 части на милион.

Според експертите подобни стойности не са отчитани в цялата документирана история на Земята.

През 1900 г. концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достига 300 части на милион - максимална стойност за предходните 800 000 години. Само за век нивото на парниковия газ "скача" със сто части на милион. През 2018 г. концентрацията му достигна 411 части на милион.

Експертите отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи. Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета.

Учените свързват емисиите на парникови газове с климатичните промени. Според тях в резултат на човешката дейност се отделят повече парникови газове, което поражда опасения за негативния им ефект върху живота на планетата.

Коментари Напиши коментар

20

Мери

преди 1 година

Ако чакате да кажат истината, жестоко сте излъгани.

19

1

преди 1 година

Интензивната вулканична дейност в миналото е причината за наситеноста на атмосферата с парникови газове. Интензивна - 100, 200, или 500 действащи вулкана, или Бог знае колко повече! Днес човечеството още не е в състояние да произведе толкова атмосферен ***. Въпреки този вулканичен *** в атмосферата, Земята днес не прилича на Венера! Защо ли? Защото причината не е в «парниковите газове». Постановките в буркан не важат за планетарен мащаб! Стига сте мамили хората. Кажете истината!

18

1

преди 1 година

1-в далечното минало е имало многократно по голямо к-во диоксид и др парникови г-ве в атмосферата. Това не е довело до необратими последици. 2-океанът е най-големият рез-ар на диоксид.При повишаване на температурата му се отделя диоксид.Затоплянето и отделянето на диоксида от м-та вода е процес продължаващ столетия.Охлаждането на водата повишава разтворимоста на диоксида в нея - т е водата го поглъща!Затоплянето е следствие на процеси в ядрото на Земята, акт-та на Слънцето и космическите лъчения