Снимка: bgonair.bg


Space Х успешно изстреля космическа капсула с манекен. Ако мисията бъде успешна, Съединените щати ще направят важна крачка към възраждане на полетите на американски астронавти в Космоса след 8-годишно прекъсване.

Космическата капсула "Дракон" беше изстреляна с ракета Фалкън от космическия център Кенеди във Флорида в присъствието на собственика на Space Х – Илън Мъск, пише Bulgaria ON AIR.

На борда е манекенът Рипли, кръстен на името на героинята на Сигорни Уивър от филма "Пришълецът". Рипли е с човешки размер. Той е със специален костюм със сензори за изследване на човешките реакции както и за следене на промените в средата на космическия кораб.

След излитането, изпълнителният директор на Space-X Илън Мъск заяви, че компанията вероятно ще търси търговски клиенти в бъдеще, но засега фокусът остава върху увеличаване на надеждността, безопасността и обслужването на нуждите на НАСА.

Целта на мисията е да се тества поддържането на жизнените показатели и други системи, необходими за превозване на астронавти.

Полетът ще е по-продължителен от обичайното, за да се направят различни изпитания преди скачването с международната космическа станция. Това трябва да се случи утре на височина около 400 км от повърхността на Земята.

Ако мисията бъде успешна, ще отбележи възраждането на американската космическа програма за астронавти, след като през 2011 година полетите със совалки бяха спрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase