Снимка: архив, Reuters

Американски и китайски учени са открили планина и други топографски елементи на дълбочина повече от 600 км на границата между горната и долната мантия, съобщи сайтът Физ.орг.

Геофизици от университета Принстън и от китайския Институт по геология и геофизика са анализирали данни, получени по време на земетресението с магнитуд 8,2 в Боливия през 1994 г.

Те са направили компютърен модел на особеностите на разсейване на вълните, преминаващи през скалите и отразяващи се или пречупващи се заради преходи между материали с различна плътност и топографски особености.

Това им е позволило да определят особеност на границата между горната и долната мантия на дълбочина 660 км, която се е оказала дори по-неравна от обикновена планина.

Макар моделът да не позволява да бъде определена височината на неравностите, предварителните оценки показват, че те вероятно са по-големи от които и да е детайли от релефа на повърхността.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

Тази новина промени живота и разбиранията ми за вселената, киселото сирене и всичко останало...

24

Анонимен

преди 3 месеца

До 22

Никой не те кара да се интересуваш от всяка скала. За това си има хора. Новината не е написана за теб точно. Сещаш се. Като не те интересува не чети. Още по-малко да се правиш на интересен.

23

Анонимен

преди 3 месеца

Важно е, човек да знае за всички скали икамъни под земята! Иначе, какъв живот живее този човек!