Снимка: Plant Institute/PLOS Biology

Ново научно откритие е на път да промени начина, по който възприемаме рибите. Изразът "памет на златна рибка" изведнъж ще се окаже неактуален, тъй като се оказва, че водните създания са много по-интелигентни, отколкото сме предполагали.

Оказва се, че мозъчния капацитет на рибите е много по-голям и те изобщо нямат 3-секундна памет. До извода стигат група учени, които решават да проведат експеримент върху зеленушки, с който станало ясно, че 10-сантиметровите рибки могат да разпознаят собственото си отражение.

Така нареченият "огледален тест" е често срещан метод в научните среди, който е един от трите критерия за интелигентност при животните. Ако премине теста, означава, че видът има самосъзнание. До момента, единствените видове, преминали през “огледалния тест” са приматите, делфините, китовете, евразийската сврака и един азиатски слон. Сега към клуба на животинския интелект ще се присъедини един доста неочакван вид.

Зеленушките са раирани рибки, които обитават кораловите рифове. Видът има доста социален начин на живот, движат се в групи, могат да имат близки взаимоотношения и да си създават врагове. Зеленушките могат да преценят дали ще победят своя опонент и имат достатъчен умствен капацитет да разберат, когато някой се опитва да ги измами.

По време на “огледалния тест” учените поставили маркировки на рибките на място, което може да бъде видяно единствено с помощта на огледало. Първоначално зеленушките реагирали доста агресивно и се опитали многократно да захапят “врага”. През следващите няколко дни, обаче, рибките променили поведението си и започнали да се държат странно - да плуват нагоре надолу, да се въртят и да издухват балончета срещу отраженията си. 

Според авторите на изследването зеленушките се опитвали да разберат дали отражението ще направи същото нещо и по този начин да си обяснят каква е ролята на огледалото. Освен това, по време на експеримента някои от рибките се опитали да отстранят поставената върху тялото им маркировка като се търкат в твърди повърхности. Подобни странни действия не били забелязани, когато нямало огледало наоколо или пък когато зеленушките комуникирали с другите рибки в аквариума.

“Това, разбира се, не показва, че рибите са по-умни от шимпанзетата. Просто доказва, че видът може да се държи по подобен начин. Зеленушките разбират какво е огледалото и го използват, за да видят своето собствено тяло”, казват учените.

Изследователите обясняват, че това не означава непременно, че видът има самосъзнание, но откритието поставя под въпрос досегашното твърдение, че интелектът следва определена последователност - шимпанзетата стоят на върха на веригата, а рибите - на дъното.

Някои учени, обаче, са скептични към откритието. Според тях някои от  резултатите от изследването са били пренебрегнати. Те твърдят, че поведението на зеленушките може да бъде обяснено и с факта, че любопитството е заложено в самия вид и рибите просто се интересуват от маркировките по кожата на останалите видове.

Авторите на експеримента, обаче, са на съвсем друго мнение и твърдят, че противниците на идеята изхождат от предразсъдъците си спрямо вида, а не от научната обективност.
 

Коментари Напиши коментар

19

Цецо

преди 5 месеца

До Деси от Ямбол № 2

Деси, ти не си риба, ти си кифла... :)))

18

SeveN

преди 5 месеца

До Деси от Ямбол

Изследването на рибите (гръбначни животни) и изводите от него, ако ми обясниш, какво общо има със зодия риби ставам космонавт.

17

Истина

преди 5 месеца

Всеки който гледа домашни риби ще ви каже че доста от тях със сигурност имат памет и дори знаят кой е в стаята. Разпознават движенията на хората включително и когато отваряш хладилника и за да им дадеш храна.