Снимка: pixabay

Животът на Земята се е появил в резултат на сблъсъка й с друго голямо небесно тяло, който довел до формирането на Луната, съобщава "Юрик алърт". До този извод стигнали учени от университета Райс в Хюстън, Тексас.

Те извършили експеримент, свързан с компютърно моделиране на екстремни условия, при които се извършват геохимични реакции, формиращи химичния състав на планетарната кора и мантия.

Била потвърдена хипотеза, която гласи, че богатото на сяра ядро на чужда планета изтласква въглерод и азот във външните й слоеве, тъй като голямата концентрация на сяра намалява разтворимостта на различни летливи съединения, пише в. "24 часа". В резултат делът на тези елементи в кората на другата планета е по-голям, отколкото в тази на Земята.

Резултатите от компютърното моделиране, което взело под внимание около един милиард сценария, показали, че наблюдаваното понастоящем на Земята съотношение на въглерода и азота, а също съдържанието на изотопи и общото количество азот, въглерод и сяра съответстват на сценария, свързан с формиралия Луната сблъсък.

Съгласно въпросния сценарий, преди 4,4 милиарда години Земята се сблъскала с планета, която е с размерите на Марс и с богато на сяра ядро. По мнението на учените, ако не се бе стигнало до сблъсъка, нужните за съществуването на биосферата химични вещества нямаше да са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase