Снимка: Art Gallery of South Australia

Капитан Матю Флиндърс поставя Австралия на картата на света благодарение на своята упоритост и опит като навигатор и мореплавател. Дълго време само се предполага къде лежи тялото му – в гробището "Градините на свети Джеймс", сред 40 хил. други скелета.

Със започването на работа по новата скоростна железница в Лондон, археолози стартираха изследването и вероятното преместване на 61 обекта по пътя на влака.

Надписът на ковчега на мореплавателя гласи, че е погребан в гробището край гара Euston на 23 юли 1814 година. Ала с нейното разширяване, надгробният му камък, а и тялото му биват изгубени и никой не предполага, че дори и останките му да бъдат открити, сред всички тези скелети, те ще могат да бъдат идентифицирани.

Всъщност, до последния момент, археолозите не вярват, че ще открият капитан Матю Флиндърс. Но поставен върху тялото му нагръдник разкрива, че това е той.

Мореплавателят е важна фигура в историята на Австралия. Освен че дава името на континента и до ден днешен планини, градове, улици, гари и университети са кръстени на него.

Капитан Матю Флиндърс имал няколко големи пътешествия зад гърба си, когато се превръща в първия човек, който обикаля изцяло бреговете на Австралия и потвърждава, че е континент.

И макар да е бил заринат от работа и да е преоткривал света, Флиндърс намира и време да напише биография... не своята собствена, а тази на котката си Трим, която го придружава във всяко едно пътешествие.

Трим оцелява след буря, падане зад борда и дори корабокрушение, преди да бъде изяден от прегладнели роби.

Ала капитанът бил толкова привързан към котката си, че археолозите откриват и нейните останки в гроба му.

Тялото на Матю Фландърс, както и останалите 40 хил. погребани в "Градините на свети Джеймс" ще бъдат преместени на ново спокойно място, което предстои да бъде обявено. Но не и преди останките на мореплавателя да бъдат изследвани, за да разберат археолозите, как дългото време прекарано в океана се е отразило на тялото му. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase