Снимка: pixabay

Изглежда съвсем скоро, малки роботи ще плуват и пълзят в човешкото тяло, за да доставят лекарства или да почистват артериите. Човешкото тяло е изпълнено с напълно различни условия на средата, за това роботите трябва да могат да се адаптират в движение. Изследователите от EPFL и ETH Zurich са разработили микро роботи, които могат автоматично да променят формата си, според заобикалящата ги среда.

Микро роботите са изработени от слоеве биосъвместим хидрогел, сгънат подобно на оригами, което често се използва и от много други малки роботи, предназначени за използване в човешкото тяло. Вградени в материала малки магнитни частици, позволяват роботите да бъдат направлявани отвън човешкото тяло, посредством променливо електромагнитно поле.

Новите роботи са проектирани да бъдат автономни при движение, като променят формата си според на заобикалящата ги среда, сгъвайки и разгъвайки се в най-ефективната форма за случая. Изследователите са установил, че когато тялото на робота е с формата на тръба и плоска опашка за гребане е най-подходящо за плуване през течност с нисък вискозитет, докато спираловидната форма е по-подходяща при преминаване през течности с по-висок вискозитет.

За да може робота сам да променя формата си, екипът го е проектирал да извършва това, при наличието на по-висока концентрация на захароза.

"Нашите роботи притежават специално устройство и структура, които им позволяват да се адаптират към характеристиките на течността, през която преминават", обяснява Селман Сакар, водещ автор на изследването. "Например, при наличие на промяна във вискозитета или осмотичната концентрация, те променят формата си, за да запазят скоростта и маневреността си, без да губят контрол върху посоката на движение".

Изследователите са изпробвали роботите, пускайки ги през тънки стъклени тръби, имитиращи кръвоносни съдове, където плували във течности с различен вискозитет, които протичали с различна скорост, пише в. "Монитор". Това помогнало на екипа да разбере кои форми, за коя среда са най-подходящи.

Екипът разработва микро роботи от няколко години, но тези са най-напредналите, досега. Това изследване може да доведе до създаването на роботи, които доставят лекарства директно до нуждаещите се места в човешкото тяло, и дори извършват операции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase