Снимка: NASA

След 20 години проучвания, учените най-накрая доказаха, че около звездата Бърнард обикаля планета. А тя може да се окаже и още по-причудлива, защото на повърхността й вероятно има живот.

Тя е три пъти по-голяма от Земята и се намира само на 6 светлинни години. Носи името Бърнард б или GJ 699 b, а това, което я прави потенциално обитаема, са условията на нейната повърхност.

Не, там не живеят високи, зелени човечета с големи глави и очи, а малки организми, които издържат на екстремно студент климат. Макар учените да наричат екзопланетата "Супер-Земя", нейната атмосфера няма нищо общо с нашата.

Температурата на повърхността на Бърнард б е 170°C, но експертите от университета Виланова - Скот Енгъл и Едуард Гинан предполагат, че в недрата й могат да се открие голямо количество горещ никел или планетата е с желязно ядро.

Това ще регулира геотермалната активност и подобно на езерата под Антрактида, геотермалните езера на най-близката екзопланета са подходящи "зони за живот".

Подобно е положението на звездата на Юпитер – Европа, където съвсем скоро ще бъдат пратени сонди, които да пробият дебелия лед и да проверят, има ли течни океани под повърхността й и живеят ли в тях организми.

Бърнард б е на разстояние от своята звезда червено джудже, подобно на разстоянието между Меркурий и Слънцето. Върти се около него за 233 дни.

Светлината на звездата Бърнард б обаче не е никак силна, за това зоната, в която може да има живот около нея, е изключително малка.

Тя, заедно с планетите около нея, упорито се приближава към нас, като след 10 хил. години ще е скъсила дистанцията на 3,8 светлинни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase