Снимка: архив Reuters

Джеймс Уотсън, съоткривателят на двойната спирала на ДНК, е бил лишен от научните си титли. Причината - "някои расистки забележки" на учения, награден с Нобелова награда през 1962 г.

Лабораторията "Колд Спринг Харбър" заяви миналата седмица, че ще отнеме всички титили и почести на 90-годишният Уотсън, който ръководеше лабораторията до 2007 г. Тогава той се оттегля от поста заради статия в Sunday Times, в която е споделил своите възгледи за африканците, които много хора са сметнали за расистки, предава "Live Science".

В статията генетикът посочва, че е "много разтревожен" за перспективите пред Африка, защото смята, че нивото на интелигентност на местното население е значително по-ниско от това на европейците. Заради генетиката.

"Всички наши социални политики са базирани на факта, че интелигентността им е същата като нашата, въпреки че всички тестове посочват, че това не е точно така", казва Уотсън в статията.

През 2007 г. ученият казва още, че му се иска всички раси да са равни, но "хората, които работят с черни работници са открили, че това не е така".

Тези негови думи му костват поста на директор на лабораторията. Генетикът дори публикува извинение.

И така до преди няколко дни, когато ученият отново си навлече публичния гняв. В интервю за документалния филм "Американски Маестрo: Декодирането на Уотсън", излъчен на 2 януари, 90-годишният учен заявява, че черните и белите имат разлики в коефициента на интелигентност, заради генетични разлики, които са еволюирали чрез естествения подбор.
В отговор на новите коментари на учения лабораторията "Колд Спринг Харбър" взе още по-сериозни мерки, отколкото през 2007 г. и му отнема всички почетни титли.

Д-р Джеймс Уотсън става известен през 1953 г., когато става съавтор на научен труд, който описва двойно-верижния модел на структурата на ДНК. През 1962 г., заедно с Франсис Крик и Морис Уилкинс, Уотсън печели Нобеловата награда за медицина.

Расистките му коментари обаче му печелят прозвището на персона нон грата в научните среди.

През 2014 г. той се превърна в първия жив Нобелов лауреат, който е продал медала си, твърдейки, че е загубил голяма част от източниците си на приходи.

Семейството на Джеймс Уотсън заяви пред "New York Times", че той не е бил в състояние да отговори на интервюто на PBS, тъй като е под медицинско наблюдение, след като миналия октомври е пострадал при катастрофа.

Коментари Напиши коментар

307

Анонимен

преди 2 месеца

До До БЯЛ
За да си експлоататор не би ли трябвало по някакъв начин да си завладял другия и да го използваш? А ако си го завладял, не означава ли, че си по-добър и хитър от него за да го експлоатираш? Означава. За това все още хората впрягат животните да ги обслужват, не обратното.

306

Владимир

преди 2 месеца

Има ли някакви научни доводи, с които да се опровергават заключенията, направени от професор Уотсън, или просто те не отговарят на настроенията на политкоректорите? Добре, че те не разполагат с пълномощията на Инквизицията, че иначе щяха да го изджорданобрунят!

305

До БЯЛ

преди 2 месеца

До Бял Европа е най жестокия експлоататор на робовладелство в света. Греховете на Англия, Франция, Испания, Португалия .. са толкова много че трябва семейно да влизат доживотно в затвора. Не може да се говори така. Европейците не са смятали за хора чернокожите, и индианците и индийците и китайците. Така, че е нормално да са комплексирани. Само до преди 60 г. чернокож не е можел да се къпе в обществена баня, да се вози в градския транспорт, да патува с влак и т.н. Човека е най жестокото същество