Снимка: Pixabay

Когато говорим за Космоса, много от нещата, които се случват над главите ни, се оказват пълна мистерия.

Въпреки десетилетията на неспирно изследване, човечеството все още не знае какво са черните дупки, тъмната материя и... радиосигналите, които понякога получава.

Последната мистерия ни се е случвала около 60 пъти, а учените предполагат, че тези сигнали може да са всичко – от избухване на някоя далечна звезда, до опит на извънземни да се свържат с нас.

За втори път обаче нещо още по-причудливо се случва на астрономите. Те не просто засичат радио сигнали, но те се и повтарят.

Те идват от дълбокия Космос – на милиарди светлинни години от нас. Проблясват за милисекунда, но имат същото количество енергия, която Слънцето произвежда за 12 месеца. Най-интересното обаче е тяхното повтаряне – цели шест пъти един след друг, идващи от едно и също място. За 60 засечени радиосигнала до момента, само един също се е повторил.

"Може би там има нещо повече. С множество повтаряния и по-добра технология за проучване, навярно ще успеем да разгадаем космическия пъзел – от къде са тези вълни и какво ги причинява", обяснява астрофизикът Ингрид Стеърс.

Тези нови, повтарящи се сигнали ще дадат възможност на учените да разгадаят, какво ги различава от единичните радио вълни и да наблюдават Вселената по-внимателно за да засекат нови.

13 от 60-те вълни астрономите засичат в рамките само на няколко седмица, което им дава тонове материал за проучване, най-вече в търсене на техния източник. Заедно, те могат да са доказателство за необичайната среда от която идват. Или пък може да говорим за мистериозна технология, създадена от извънземни, които пускат сигнали в Космоса?

"Какъвто и да е източникът на тези вълни, интересно е колко голям диапазон от честоти може да произведе. Например, има някои източници, които не могат да създадат каквото и да било под определена честота", допълва Арън Найду, част от екипа на изследването.
 

Коментари Напиши коментар

33

Павел

преди 5 месеца

Щом имаме край на живота със 100% ПРОЦЕНТА СОГУРНОСТ КАЗВМ че сме изпратени от някаде да се докажем как ще си изградим сами човечеството под тест сме рано или късно всичко ще се разгадае но все още неможе да се каже какви ще са последствията

32

Анонимен

преди 5 месеца

Ай стига са правете на умни до вчера нямаше телефони без кабел .
Сега всеки има безжичен телефон и интернет .
Просто са хванали няква нова технология която е на военните секретна .
Според мен сме сами в космоса няма други и не може да има други *** .
Ако има други умни същества няма да приличат на хората .
По скоро ще са от друга материя с която да могат да живеят в мрака без слънце .

31

Анонимен

преди 5 месеца

идват от място на милиарди светлинни години- колко ли са- 200-300....