Снимка: Pixabay

Една огромна, но щастлива случайност за учените - без да предполагат, те успяха да зърнат светлина от началото на Вселената.

Не огромните им, механични уреди, а малка галактика, огъната във формата на огромен космически телескоп им позволила да погледнат дълбоко във времето и пространството.

Учените успели да наблюдават част от невероятно далечен квазар, а светлината, която премигнала в дъното му, успяла да стигне до Земята и се оказала почти толкова стара, колкото самата Вселенаа.

Макар че откритието е напълно случайно, астрономите се надяват, че ще продължат да изследват подобни феномени, които ще им помогнат да  наблюдават създаването на Вселената от първо лице.

Когато Космосът отпразнувал милиардният си рожден ден, сноп от първата светлина започнала да обикаля Космоса.

Остатъци от нея са все още излъчвани от квазара, а след това някак си попадат край галактика, която заради специфичното си огъване я усилила и запратила директно към нас, позволявайки на уредите на спонсорираните от НАСА изследователи, да я засекат.

"Ако не беше този импровизиран космически телескоп, светлината щеше да е много по-приглушена", обяснява Сиаоджей Фан, от университета в Аризона, който ръководи изследването.

То доказва и още нещо – макар учените да наблюдават и да търсят силно-гравитационни квазари в последните 20 години, те до сега не бяха виждали такива.

Светлината, идваща от дъното на Космоса обаче доказва, че те все пак са там.

Но работата, която предстои е много – данни от станции по цялата Земя и телескопи по цялото небе ще бъдат събирани, за да се направи пълна картина на квазара, дал началото на светлината.

А тя датира още от епохата на рейонизация. Тогава се появяват първите лъчи след епохата на тъмните векове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase