Снимка: Reuters

Полетите до близка голяма галактика с форма на триъгълъник са в далечното бъдеще, но живот там вероятно съществува отдавна, съобщи Лайф като цитира британски медии.

Още по темата

Космическият телескоп "Хъбъл" изпрати на Земята уникална снимка, на която астрономи и астрофизици откриха не само най-голямата, разположена близо до Млечния път галактика, но и установиха точния брой на съдържащите се в нея звезди, пише БТА.

Става въпрос за спиралната галактика Месие 33. Дори повърхностният анализ позволил да се потвърди, че във вътрешността й има не по-малко от 40 милиарда звезди, около които кръжат планети.

Новата снимка е втора по своите мащаби и детайлни изображения в историята. Съставена е от 54 отделни фотографии. Благодарение на нея учени установиха, че разстоянието между Млечния път и Месие 33 е 3 милиона светлинни години.

При това Месие 33 не е отделна самостоятелна галактика, а е част от галактичен куп, включващ над 50 галактики, които са свързани помежду си посредством гравитацията. Сред тях е и Млечният път.

Месие 33 е третата по големина и същевременно най-малката спирална галактика във въпросния куп. Диаметърът й е около 60 000 светлинни години, докато този на спиралната галактика Андромеда е 200 000 светлинни години.

Коментари Напиши коментар

11

логиката реши

преди 5 месеца

1. Триъгълните галактики светят и около всяка звезда има планети.
2. За другите галактики не се знае но е ясно, че гравитацията ги СВЪРЗВА една към друга.
3. Дядото на павката е бил гълъбар.
4. Има и галактика Андромеда, която е по-голяма.
5. Списание "Космос" се издава отново и дано днесссарите преписват от там, защото статиите са поне на родния им език.

10

BUK

преди 5 месеца

До Ку-Ку е, все пак се казва, че "..във вътрешността й кръжат около 40 милиарда звезди..", което все пак е някаква идея, но съм съгласен, че това е далеч от претенцията на заглавието...

9

Ку-Ку

преди 5 месеца

Само аз ли не можах да намеря къде в статията е написано колко са всичките звезди в галактиката Месие 33, за да кореспондира със заглавието, където не пише примерно: "Изчислиха колко са звездите с планети в близка до нас галактика", пише "Изчислиха колко са звездите в близка до нас галактика", демек уж броят на всички звезди...