Снимка: Twitter\Georges Goudet

С три километра в час 71-годишният французин Жан-Жак Савин ще се опита да прекоси Атлантическия океан. А крайната дестинация на мъжа са Карибите.

Той няма скъпа яхта или модерна лодка, а само огромна оранжева капсула, която разчита единствено и само на океанските течения.

Преди няколко дни Жан-Жак напусна Канарските острови в приличащия на оранжев ковчег плавателен съд. Той е оборудван с легло, кухня и склад. Дълъг е три метра, широк – 2,10 м и има общо 6 квадратни метра, в които французинът ще живее в следващите три месеца.

Неговото смело пътуване има цел – да изследва теченията, които носят капсулата, за да помогне на океанолозите да ги опишат по-добре.

Разбира се, морските води са опасни. За това плавателният съд е сглобен от специално подсилен шперплат, който би трябвало да оцелее дори след нападение на кит.

На дъното на 450 килограмовата капсула има малко прозорче, което се оказва единственото забавление на Жан-Жак Савин. През него той ще може да вижда рибата, която плува около него.

В склада му пък се намират две специални бутилки. Първата е бяло вино Sauternes, което французинът да отвори на Нова година, а втората – червено вино Saint-Emilion, с която ще полее 72-ия си рожден ден на 14 януари.

Според изчисленията на Савин, теченията трябва да го отведат до Карибите без да има нужда от допълнително гребане.

Твърди, че ще акостира в Барбадос, но повече се надява да стъпи на френска земя, като например остров Мартиника.

"Ще е по-лесно за документиране. А и доста по-лесно ще върна варела обратно у дома", обяснява французинът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase