Снимка: Pixabay

Докато НАСА е в готовност да се върне към светлата страна на Луната, Китай ще предприеме една по-далечна, по-рискова и по-мрачна част на нашия спътник.

Сондата им Chang’e-4 ще премине към страната на тъмнината, там където нито един космически кораб не е стъпвал и ще се опита да разкрие нейните покрити в сянка тайни.

Решението е дръзко – човечеството знае съвсем малко за тъмната половина на Луната. Но мисията на Chang’e-4 е не просто да кацне и заснеме това, което ние никога не сме виждали. Сондата ще проведе поредица експерименти.

Един от които е особено смел – на борда си, машината ще носи контейнер, пълен с яйца от насекоми, които, ако планът е успешен, ще се превърнат в първите живи организми, родени на Луната.

На 8 декември, само след едва няколко теста, Chang’e-4 ще излети и ще стигне крайната си цел в началото на другата година. Когато пристигне в новия си дом, сондата ще започне да изследва мястото – каква е неговата повърхност, колко е температурата там и какви вещества съдържа почвата му.

Всичко това е възможно благодарение не само на възможностите на сондата, но и добре организиран хардуер  - главният помощник ще е сателитът Queqiao, който ще служи като мост за предаване на информация между Chang’e-4 и екип от инженери от Земята.

Но мисията остава забулена в тъмнина, също като и региона от Луната, който ще изследва. Китайците не казват почти нищо за това, какви са плановете им, какво точно ще прави сондата там. Дори не казват, къде точно ще кацне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase