Снимка: Pinterest

Компютрите са станали ежедневие за почти всеки от нас, но са трудно-достъпни за хората с парализа. Специализиран софтуер и персонализирани входни устройства могат да подобрят достъпа, но често предоставят само ограничена функционалност.

В ново проучване на университета в Браун, публикувано на 21 ноември в PLOS ONE, на трима участници в изследването с тетраплегия (парализа на четирите крайника), са имплантирани в мозъка многоелектродни матрици като част от клиничното изпитване BrainGate2, което използва интракоритичен мозъчно-компютърен интерфейс (iBCI) за контрол на немодифициран таблетен компютър.

С други думи, компютърният интерфейс дава възможност на хората с парализа да работят директно върху таблетната технология само като мислят за движенията на курсора и кликванията. Сензорът се поставя в моторната кора, която е отговорна за планирането на движенията.

Невронната активност се декодира в реално време като безжична Bluetooth мишка, която позволява на участниците да използват обикновени и развлекателни приложения (уеб браузване, електронна поща, чат, музика на пиано, изпращане на текстови съобщения и т.н.). Двама от участниците също използваха технологията, за да "разговарят" помежду си в реално време.

Един от участниците, който е музикант, дори изсвири фрагмент от "Ода на радостта" на Бетовен на интерфейс за цифрово пиано.

"От години BrainGate работи за развитието на ноу-хау за неврологията и невроинженерството, за да позволи на хората, които са загубили моторни способности, да контролират външните устройства само като мислят за движението на собствената си ръка или ръка", казва д-р Jaime Henderson , старши автор на статията и неврохирург на университета в Станфорд. "В това изследване ние използвахме това ноу-хау, за да възстановим способността на хората да контролират точно същите ежедневни технологии, които са използвли преди появата на техните заболявания. Беше чудесно да виждаш участниците да изразяват себе си само чрез мислите, или просто да намерят песен, която искат да чуят".

Проучваният BrainGate BCI включва имплант с размер на аспирин, който открива сигналите, свързани с планираните движения, произведени в мозъчната кора на мозъка. Тези сигнали се декодират и насочват към външни устройства. Изследователите на BrainGate и други групи, използващи подобни технологии, показаха, че устройството може да даде възможност на хората да движат роботизирани ръце или да си възвърнат контрола върху собствените си крайници, въпреки че са загубили моторни способности от заболяване или нараняване.

Участниците съобщават, че интерфейсът е интуитивен и забавен за употреба.

Учените са доволни от това, колко бързо участниците са използвали таблетния интерфейс, за да изследват своите хобита и интереси.

Изследователите твърдят, че проучването има и потенциала да отвори важни нови линии на комуникация между пациенти с тежки неврологични дефицити и техните доставчици на здравни услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase