Снимка: pixabay

Американските власти се споразумяха как да регулират хранителните продукти, култивирани от животински клетки, проправяйки пътя на така нареченото "лабораторно месо" към американските чинии.

Министерството на земеделието и Администрацията по храните и лекарствата се споразумяха също така да споделят резултатите от регулирането на клетъчно-култивираните хранителни продукти.

Докато техническите подробности все още предстои да бъдат потвърдени, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще наблюдава събирането и диференциацията на клетките. Министерството на земеделието на САЩ пък ще наблюдава производството и етикетирането на хранителните продукти.

"Тази регулаторна рамка ще подпомогне, както опита на FDA за регулация на клетъчната култура, така и живите биосистеми, а опитът на Министерството на земеделието на САЩ в регулирането на добитъка и птичи продукти за човешка консумация", се казва в споразумението.

Оказва се, че агенциите и контролните органи не виждат нужда от законодателство по въпроса с "лабораторното месо".

Въпросът дали да се одобрят клетъчно-култивирани хранителни продукти никога не е възниквал в САЩ. Всъщност вече съществуват няколко нови лабораторни проекта, но производствените разходи са много високи и никой, де факто, не разполага с продукт, който да е готов за продажба.

Калифорнийската компания Just, известна със своята безяйчна майонеза, заяви, че планира да продаде клетъчно култивирано месо до края на тази година, пише Medicalxpress.

Други, като Memphis Meats and Mosa Meat в Холандия, работят за намаляване на производствените разходи - с известна подкрепа от селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост.

Поддръжниците на "лабораторното месо" твърдят, че избягването на кланета на животните ще намали както страдащите, така и емисиите на парникови газове - и е устойчива възможност за хранене на нарастващите популации, жадни за протеини.

Съществува обаче несъгласие със земеделските организации за това дали такива продукти наистина могат да бъдат наречени "месо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase