Снимка: pixabay

Сетивата ни се изострят, когато говорим за извънземен живот. Дълбоко в нас, обаче, се обажда и страхът. Може да е на подсъзнателно ниво, но всеки се страхува от неочакваното, дори и да не го признава.

Твърдим, че сме най-интелигентната позната форма на живот, но колко от живота и неговите форми познаваме?

Дали това, което знаем за живота е всичко, или всъщност е много малка част от това, което "живее" в космическото пространство.

Според редица учени, ние не сме интелигентна форма на живот. Особено на вселенско ниво. Има наистина голям шанс да има много по-развити форми на живот, които дори да са посетили галактиката и планетата ни, но да не са открили интелигентна форма на живот тук. В крайна сметка хората на Земята са силни и интелигентни спрямо всички останали форми на живот тук, но що се касае до Вселената и събитията там, сме изключително безпомощни и невежи.

Човешкият живот е изключително кратък, за да наблюдава космическите процеси и да си изгради ясна представа за това какво представляват те. Ако съотнесем времето към космическите явления - нашият живот е части от секундата, в които не можем да видим нищо. Така в крайна сметка излиза, че сме някаква примитивна, локална за Млечния път форма на живот, без никакво въздействие върху космическите процеси, времето и пространството.

Когато говорим за извънземна форма на живот, независимо дали тя е по-развита от нас или е най-примитивната форма на живот, която съществува, дори възрастните са като малки деца - любопитни. Но за какво рядко си даваме сметка?

Би имало наистина огромна разлика между това извънземна форма на живот да ни открие и това ние самите да я открием. Ако ние сме откривателите, по всяка вероятност той ще е в по-примитивна форма, ние ще сме доминиращите и няма да се страхуваме. Защо бихме се страхували от нещо по-слабо от нас?

Но ако по-развита цивилизация открие нас? Какво става? Вие не бихте ли се уплашили, ако знаете, че планетата ни е нашествана от по-развити форми на живот? Всички се страхуваме, че биха ни наложили контрол и дори биха ни убивали при неподчинение, след като са по-развити от нас.

Тази идея идва от представата ни, че по-развитите и по-интелигентните хора доминират над по-слабите. С други думи в представите ни по-развит, означава по-силен. И няма как да не съотнесем тази представа и при извънземни, които са по-развити от нас - в природата ни е.

Инстинктът ни за самосъхранение трудно би могъл да бъде преодолян при среща с "интелигентно" извънземно. За да се осъществи подобна ситуация, трябва да сме абсолютно сигурни, че тя ще бъде много деликатна и дипломатична. В нашите представи това означава - комуникация. Но комуникация между нас и извънземни изглежда като кауза пердута, а това със сигурност би довело до някаква форма на конфликт.

На този етап от нашето развитие и по начинът, по който представите ни за взаимоотношения и комуникация са се развили, наличието на друга интелигентна форма на живот около нас, изглежда като сигурна война.

Нашите мозъци са обвързани с древни вериги - те ни защитават от хищници/ организми, които потенциално ни застрашават. Като една по-развита и по-интелигентна форма на живот, едни извънземни на нашата планета биха представлявали точно такива организми в нашите мозъчни вериги - опасни за оцеляването ни. Химикалите, които ще се носят в нашия мозък, ако видим друга форма на живот, най-вероятно ще доведат умовете ни до истерия.

Във всеки случай ще ни е много трудно да приемем мисълта за друга форма на живот около нас. Това би отключило страхове за наличието на още и още такива цивилизации, които са още и още по-развити от нас и съответно опасни в нашите представи.

С други думи, невъзможно е да превъзмогнем инстинктът ни за самосъхранение, независимо от това колко сме любопитни да видим, да говорим или да се докоснем до извънземна форма на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase