Снимка: Getty Images

Изследователи от университет "Монаш" в Шанхай съобщават, че децата, изложени на фини прахови частици от външно замърсяване, имат повишен риск от развитие на аутизъм с до 78%, пише Neurosciencenews.

Фините прахови частици са отговорни и за широк спектър белодробни заболявания. Годишно, заради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в световен мащаб жертвите на мръсния въздух са около 7 милиона.

Микроскопичните частици от отработените газове на колите, съдържащи олово, манган, живак и метиленов хлорид засягат мозъчните функции и развитието на детето и могат да доведат до сериозни последствия и хронични заболявания при по-малките.

"Факторите на околната среда все повече се признават в допълнение към генетичните и другите фактори, свързани с развиването на аутистичния спектър", казва доц. Гуо от Университета по здравеопазване и превантивна медицина "Монаш".

По думите на доц. Гуо, дори излагането на много малки количества фини прахови частици е свързано с преждевременно раждане, забавено обучение и редица сериозни нездравословни състояния, включително сърдечни заболявания. При майки, които са били изложени по време на бременността си на замърсяване на въздуха, има и засилен риск от раждане на деца с аутизъм.

Какво се случва с децата в София и тяхното здраве вследствие на превишените норми на фини прахови частици във въздуха?

През миналата зима замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици достигна нива до 6 пъти над нормите. В първата половина на 2017 г. България бе осъдена от Съдът на ЕС за това, че е виновна за системно и постоянно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна. Тогава беше констатирано, че българските власти са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха във възможно най-кратък срок.

Осъдителното решение на Европейския съд само констатира нарушението без да налага санкции на страната ни. През тази и миналата година от Столичната община, както и други български общини, бяха предприети редица мерки за справяне с този проблем - по-екологичен градски транспорт, насърчаването на използването му, изграждане на велоалеи, въвеждането на норми за битовото отопление, енергийна ефективност на сградите и др. Резултатът от тези предстои да наблюдаваме през тази зима.

Редица изследователи съветват, а местната власт насърчава хората да се ориентират към използване на велосипеди или други превозни средства, които не замърсяват въздуха и така да гарантират по-доброто здраве както на себе си, така и на своите деца.

Статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. Като следствие от превишените норми на замърсения въздух се отчита силно увреждане на т. нар. "мазолесто тяло" - проводникът на нервните окончания между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Това от своя страна причинява на индивите сериозни конгитивни, социални и поведенчески разстройства, напълно съвпадащи с основните симптоми, характерни за аутизма и шизофренията. Какви ще са последствията за растящите в момента деца в райони с превишени норми на фините прахови частици, ако ситуацията не се промени, предстои да разберем в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase