Снимка: "Монитор"

Нови следи от бормашина бяха открити по обшивката на кораба "Съюз МС-90", който е стикован с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.

По негови думи отвърстия от свредло има не само в битовия отсек на апарата, но и върху екрана за противометеоритна защита. Тя покрива кораба от външната страна и е установена на разстояние от 15 милиметра от херметичния корпус, допълват експерти.

Първата дупка /в битовия отсек на "Съюз"/ беше открита от астронавтите в края на август. Първоначално се смяташе, че отверстието е възникнало при попадане на микрометеорит. По-късно обаче стана ясно, че дупката се е появила след използването на свредло. Нещо повече - вътрешната комисия на руската ракетна компания "Енергия" стигна до извода, че цепнатината върху МКС е пробита умишлено.

Разследващите случая квалифицираха инцидента като "преднамерено действие на неустановени лица, довело до изтичане на въздух от МКС". Тази формулировка на проверяващите е базирана на факта, че вътре в "Съюз" не са били предвидени никакви планови действия за пробиване на дупка в корпуса с дебелина 2 милиметра, съобщава "Монитор".

"Ако някой е използвал свредло, то това е била преднамерено", категорични са от разследващата комисия. Източник на РИА Новости поясни, че корабите "Съюз" се произвеждат в поединично, а монтажът се осъществява ръчно, затова често отделните детайли се подбират на място. Но бормашина в случая не се използва, тъй като всички отверстия се изготвят с помощта на преса.

Междувременно специалисти от руската корпорация "Енергия" започнаха да проверяват за наличието на цепнатини всички космически кораби, намиращи се на космодрума Байконур. Агенциите посочват, че става дума за транспортните пилотирани апарати "Съюз МС-10" и "Прогрес МС-11". Експертите разконсервират корабите и ги подготвят за проверка на системите. В близките дни апаратите ще бъдат огледани за следи от "нещатно въздействие", обясниха от корпорацията. 

Коментари Напиши коментар

64

Естествено,

преди 9 месеца

че е саботаж. Той целия свят дава мило и драго, за да прави номера на алкашите. Тук специално си личи почерка на американците. Пратили са набързо Чък Норис с дрелка и това е. И сега горките *** се чудят откъде им е дошло...Хи - хи...

63

Анонимен

преди 10 месеца

Цереу много го е яд, че две совалки изгоряха, а корабите Союз са железни. Ако разсъждаваме като британските служби и политици, Тръмп е виновен. Няма кой друг да е. Лично е наредил този саботаж. Техният откраднат нацист Фон Браун само го храниха и не го осъдиха като военнопрестъпник заради бомбардировките на мирно население в Лондон. Нищо не свърши. Нито войната спечели, нито космическата надпревара.

62

инж. Ганев

преди 10 месеца

Може при скачването да са забили
Некой и друг пирон по корпуса....
За да вържат въжетата, бе....!