Снимка: архив, Булфото

До броени дни се очаква да излезе заповед на министъра на културата, с която на базата на преценката на специална междуведомствена комисия да се разпределят отделените от държавния бюджет средства за археология.

Парите за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2018 г. възлизат на 1 500 000 лв. - има увеличение спрямо миналата година, когато бяха 1 000 000 лв., изтъкват от Министерството на културата, пише "Монитор".

Подадени са 140 заявления за разпределянето им, като право на целева финансова подкрепа имат културни, научни или университетски институции, чиято дейност е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото ни културно наследство.

Скоро ще станат известни одобрените проекти и размерът на финансирането, което по принцип кръжи около 15 000 лв.

Общата стойност на проектите на Националния исторически музей, с които той кандидатства за държавно субсидиране за това лято например, надхвърля 200 000 лв., но археолозите от опит знаят, че сумата ще бъде редуцирана, а и не всички проекти ще бъдат одобрени. "Изобщо бюджетът за българска археология е като бюджета за превъоръжаване на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase