Снимка: архив, Reuters

Екип от международни астрономи под ръководството на австралийски специалисти е картографирал химическия профил на 350 000 звезди, търсейки как да открива изгубени "сродници", с които Слънцето е било разделено при раждането си под въздействието на галактически сили, предаде ДПА.

В рамките на продължило четири години изследване е идентифициран химическият състав на звезди, разпръснати из галактиката Млечен път, с цел да се открият сходства с централната ни звезда.

Картографирането на химическия профил на звездите ще помогне за "проследяването" на техни древни сродници, както и за по-доброто разбиране на еволюцията на Вселената след Големия взрив преди около 14 милиарда години.

"Тези данни ще допринесат за откриването на първични звездни купове в галактиката, в това число и "родния" куп на Слънцето и негови сродници", обясняват специалисти от Университета на Сидни.

Смята се, че Слънцето се е зародило преди около 4,5 милиарда години заедно с групи от други звезди, които впоследствие са били разделени и разпръснати из Млечния път.

За целите на изследването е използвано високотехнологичното спектрографско оборудване на Англо-австралийския телескоп (ААТ), който се намира на 490 километра северозападно от Сидни. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase