Снимка: архив, Reuters

Марсоходът "Кюриосити" засне рядко атмосферно явление на Марс - перести облаци, съобщи Лента. Направени са общо 16 снимки.

Перестите облаци се състоят от кристали воден лед, които се образуват в студените слоеве на атмосферата в резултат на кондензация на водни молекули върху прашинки - малки частици вещество в газова обвивка.

"Кюриосити" не е имал възможност да установи на каква височина са облаците. На Земята обаче перести облаци се образуват на височина 6 - 12 километра над повърхността.

Понастоящем подобни атмосферни образувания се формират в съвсем малки количества на Марс. Но преди няколко милиарда години климатът на Червената планета бил достатъчно топъл, за да може на повърхността й да има голямо количество вода в течно състояние.

По мнението на учени от института "Карл Сейгън" на Марс е имало подходящи условия, за да може перести облаци да просъществуват 4-5 пъти по-дълго, отколкото на Земята.
 

/БТА/


 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 3 месеца

До фотограф

Не ми се прави на компетенен, казах ти в сайта на НАСА има видео и информация относно снимката. Показано е черно на бяло как е направена. Писна ми да се занимавам с пропаднали балкански утайки рожби на българската образователна система.

40

Руснака

преди 3 месеца

Къде е снимката на тези облаци ?

39

зрител

преди 3 месеца

Абе горизонта зад машинката много така прилича на платно за кино прожекции.