Снимка: flickr

Площта на сушата на Земята за последните 30 години се е увеличила с 58 хил. кв. км., свидетелстват разчетите на института Deltares, цитирани от Интерфакс.

Изкуственото пресушаване на територии, в това число крайбрежни, е оказало на този процес по-голямо влияние, отколкото топенето на ледниците и изграждането на язовири, се посочва в изследването, публикувано в списание Nature Climate Change.

Като цяло, за последните 30 години под вода са се оказали 115 хил. кв. км. суша, докато в същото време са пресушени 173 хил. кв. км. водна повърхност.

Холандските учени са анализирали снимки от спътници на НАСА. Съгласно техните изводи, пример за най-мащабното естествено наводняване стана Тибетското плато, където заради топенето на ледниците са се образували нови огромни езера.

Като най-голям пример за пресушаване е дадено Аралско море – някога четвъртото по големина езеро в света.

От 60-те години то стремително намалява своя размер, заради отклоняването на водата от вливащите се в него реки. Сега Аралско море се е разпаднало на две езера и практически пресъхва.

 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Аралско море изсъхва заради това, че СССР обърна течението на най-голямата река, която се вливаше в него.

10

Анонимен

преди 4 години

Не разбрах, защо сте изтрили онова, което написах на провокатора, дразнителя УМЕН ГУЩЕР? Цитатът бе от класическа книга!

9

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 5
Е, боготворим Путин, но той е само човек. Нищо не може да направи. Аралско море не е в Русия, а между Казахстан и Узбекистан. От узбеките зависи, дали да пуснат водата на Аму Даря и Сър Даря или да си поливат скапания памук. Чакам някой да напише нещо за Чад.