Снимка: flickr

Професорът по право Соня Сутър от университета "Джордж Вашингтон" е изследвала перспективите за раждане на деца от хомосексуални родители.

Тя смята за възможно в бъдеще да се появяват бебета, които имат по 32-ма родители. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Law and the Biosciences, съобщи "Хъфингтън пост".

Сутър предполага, че след време широко разпространение ще получи екстракорпоралната (извънтелесната) гаметогенеза. Тя дава възможност от стволови клетки на човек от който и да било пол в епруветка да се формират сперматозоиди и яйцеклетки. А това ще позволи детето да има например един, двама или дори 32-ма биологични родители.

Според Сутър от тази възможност ще се възползват преди всичко хомосексуалните двойки, които са ограничени в способността си за естествена репродукция. Съвременните гейове и лесбийки по принцип прибягват до технологията за екстракорпорално оплождане. При нея участва генетичен материал от човек, който няма еднополова връзка.

Технологията за екстракорпоралната гаметогенеза е лишена от този недостатък. Сутър обаче вижда два проблема при използването й. Първият се състои в недостатъчната апробация на такъв метод за репродукция дори на опитни животни. Вторият е във възможността в бъдещите семейства да възникват конфликти, свързани с разпределението на родителските роли.

Главното предимство на екстракорпоралната гаметогенеза Сутър вижда в разнообразието и във високото качество на генетичния материал, който може да получи детето на бъдещето, а също в това, че бъдещите самотни родители няма да са принудени да си избират партньор, за да родят деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase