Снимка: sci-news

Астрономите са в трескава подготовка за наблюдения на обекта WT1190F тази нощ.

Организирана е мащабна кампания като дори е нает и самолет, чрез който учените ще изследват навлизането на отломката в атмосферата.

В наземните наблюдения ще вземе участие и екип от българската обсерватория "Звездно Общество IAU А79". Тялото се оказа по-голямо от очакваното като по последни данни то има диаметър от 3,5 м, тежи 1500 кг и ще се вреже в атмосферата със скорост от над 25 000 км/час.

По-рано се смяташе, че то е в размер от не повече от два метра. Изчисленията на нашите учени пък показват, че WT1190F е поне 1,6 м в диаметър и тежи поне 330 кг, но това са съответно минималния възможен размер и теглото.

От цяла Европа отломката ще премине най-близо до Балканския полуостров. Изчисленията на нашите специалисти показват, че то ще се приближи на около 3500 км от София в 8:10 мин, което е само 9 минути преди да падне на 65 км от брега на Шри Ланка, ако не изгори изцяло.

WT1190F ще е видим от България след 2 ч тази нощ до изгрева на Слънцето като за това време обекта ще се приближи от над 85 000 км на едва 35 000 км.

Над Шри Ланка отломката ще е ярка поне колкото Луната, но е трудно да се предвиди каква ще е яркостта й при най-голямото си сближение с България и дали ще може да се наблюдава с бинокъл.

Според д-р Филип Фратев от IAU A79 твърденията, че WT1190F е останка от мисията Аполо 10 е твърде прибързана, защото отломката не може да се задържи в околоземна орбита за повече от 10-12 г.

Най-вероятния сценарий към момента е, че това е модул, който се е върнал на геоцентрична орбита след определен период от време.

Наблюденията на обекта са важни за учените защото ще доведат до създаване на много по-точни модели за траекторията и потенциалните щети, които могат да бъдат причинени от малък астероид.

Това е едва втория случай когато за обект открит в Космоса е определена орбита и място на сблъсък със Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase