Снимка: bgonair.bg

Трудно е да се конкурираш с първата по рода си мисия, на която сонда каца на комета и всичко това се излъчва на живо в интернет. Този проект предизвика както голяма еуфория и радост, така и драма дали сондата действително е останала на площадката, защото харпуните, предназначени за това, не успяха да се изстрелят.

Тогава мнозина американци се оплакаха, че мисията е водена не от НАСА, а от Европейската космическа агенция (все пак НАСА е част от партньорите в мисията). Въпреки това обаче има недостиг на други интересни космически мисии в момента, отбелязват от CNN.

Още по темата
Вижте някои от най-интересните космически мисии в момента:

1. Нито една космическа сонда не е ходила чак до Плутон, но New Horizons има за цел да промени това. Корабът, изстрелян през 2006 г., е настроен да стигне до малката, вече бивша планета на Слънчевата система през юни 2015 г.

2. Dawn е проектиран да достигне до орбитата на протопланетата Веста и планетата джудже Церера - двете най-масивни тела в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Мисията ще донесе на учените нови знания за това как Слънчевата система се е формирала и еволюирала. Проектът е стартирал през 2007 г., а по-рано през 2014 г. Dawn достигна до Церера.

3. Мисията на марсохода Curiosity също е интересна. Той е най-модерният марсоход, построяван някога, а неговата задача е да вземе и изпрати проби, с които да стане ясно дали някога Червената планета е била годна за живот.

Вижте целия материал на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase