Снимка: Архив Reuters

НАСА ще проведе първия изпитателен полет на капсулата "Орион" на 4 декември. Предвидено е тя да транспортира астронавти до Луната, до астероид и един ден до Марс, отбелязват Франс прес и ТАСС.

"Ние ще направим първата крачка към пилотиран полет до Червената планета", заяви Уилям Хил, заместник-ръководител на американското космическо ведомство.

Първият пилотиран полет на "Орион" с астронавти на борда е предвиден за 2021 г. Капсулата напомня на външен вид кораба Аполо, с който хора кацнаха на Луната през 1969 година. Капсулата е конструирана от американския концерн "Локхийд-Мартин".

Това е първият американски космически кораб, разработен в САЩ от 30 години насам. Предишният мащабен проект беше този със совалките, които за пръв път полетяха през 1981 година. Изстрелването ще стане с помощта на ракетата-носител "Делта-4" на компанията "Юнайтед лонч алайънс" от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Първият изпитателен полет на капсулата "Орион" ще трае 4,5 часа. Тя ще измине 5 800 километра над Земята, след което ще се приводни в Тихия океан с помощта на парашути.

Този полет има за цел да тества термичния щит на апарата, който трябва да устои на температури от 2 200 градуса. Ще бъдат изпробвани в реални условия бордовата компютърна система и парашутите. На борда на "Орион" са монтирани 1200 сензора, които ще измерят вибрациите, шума и температурата по време на полет.

Уилям Хил изтъкна, че пробният полет ще струва около 375 милиона долара, без в тази сума да е включена цената на капсулата.

Обявяването на изпитанията с "Орион" идват две седмици след двете аварии, които станаха в САЩ. На 28 октомври след старта се взриви ракетата "Антарес", която трябваше да изведе в орбита товарния кораб "Сигнус". На 31 октомври над пустинята Мохаве в Калифорния катастрофира суборбиталния космоплан "Спейсшип-2". Но тези аварии няма да повлияят на графика на тестовете на "Орион", съобщиха от НАСА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase