Снимка: архив Ройтерс

Няколко силни магнитни бури трябва да очакват жителите на Земята през септември. Те ще са резултат от продължително слънчево изригване, което специалисти на хелиогеофизическата служба на Института за приложна геофизика на Русия са регистрирали.

То е било съпроводено с изхвърляне на коронална маса, с радиоизбухване и радиоизлъчване в широкия диапазон на честотите, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата
Учените прогнозират високата слънчева активност да се усети на Земята на 13, 14, 15, 17 и 27 септември. И днес е възможно в отделни часове да има изхвърляне на поток от протони към нашата планета, смущения в радиационната обстановка, сривове в късовълновата радиовръзка.

При силни магнитни бури е повишен рискът за хората, страдащи от сърдечносъдови болести. Стресът, злоупотребата с алкохол, пренапрежението могат да влошат допълнително здравето. Особено внимателни трябва да са хората с електрокардиостимулатори.

Хората, които са с повишена чувствителност към подобни явления, могат да получат мигрени, обостряне на заболявания на костите и на съдовите болести, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase