Снимка: Reuters

Предците на птиците не са били динозаври. Това показва изследване на малко животно с пера от юрския период, съобщи Journal of Ornithology.

Учени от САЩ и Китай повторно са проучили вкаменелости на пернатото животно Scansoriopteryx от вътрешна Монголия и не са открили в скелета му черти, позволяващи то да бъде отнесено към динозаврите.

Първоначално палеонтолозите решили, че Scansoriopteryx е бил близък до целурозаврите (най-многобройната група
динозаври-тероподи). Повторен анализ на скелета на това малко, с размерите на врабче, животно е показал, че то е древна птица, потомък на лазещите по дърветата архозаври, населявали Земята още в ранния триас. От преките им потомци до наши дни са достигнали крокодилите.

При Scansoriopteryx са открили характерни за птиците анатомични особености: удължени предни крайници, пера, карпални кости с формата на полумесец, крака, помагащи на птицата да се задържи на клоните.

Перата на предните и задните крайници показва, че въпросните птици са умеели да се носят във въздуха, прелитайки между дърветата.

Тоест полетът не е възникнал "отдолу нагоре", когато наземните динозаври - тероподи - са започнали да летят, както смятат повечето съвременни палеонтолози. Той се е появил "отгоре надолу", когато живеещите сред клоните малки архозаври са се сдобили с пера, позволили им за кратко да се задържат във въздуха.

Признаването на Scansoriopteryx за птица отново поставя на дневен ред въпроса за това, че птиците - Aves - са отделен, уникален клас животни, а не потомци на динозаврите, твърдят учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase