Снимка: архив, Reuters

Ново изследване на учени от Дартмутския колеж в Ню Хемпшър, САЩ, обори противоречивата теория, че ускореното разширяване на Вселената е илюзия, съобщи Сайънс дейли.

Макар да не обясняват въпросното ускорено разширяване, получените резултати отхвърлят възможността, че нашата планета, Слънчевата система и Млечният път са в центъра на Вселената и че не съществува тъмна енергия.

През 2011 г. Нобеловата награда за физика бе присъдена за откритието, че разширяването на Вселената се ускорява. Това ускоряване бе обяснено с наличието на нова, мистериозна тъмна енергия, за която се смята, че съставлява близо три четвърти от енергията във Вселената.

Друга възможност е, че Земята, Слънчевата система и нашата галактика се намират в центъра на Вселената. Тази теория е в разрез с традиционното виждане, че Вселената няма център.

Ако обаче е вярна, ускореното разширяване на Вселената може да се обясни без тъмна енергия и без каквито и да било нови закони на физиката.

Учени от колежа установиха, че този модел не съвпада с резултатите от наблюдения. Небето се осветява от светлина, останала след Големия взрив и известна като космически микровълнов фон. Учените изследвали как може да се повлияе върху нея. Резултатите показали, че свързаните с модела предвиждания са противоположни на данните за изследваната от учените светлина.

"Проучихме Вселената като с огледало и се питахме дали отражението ще е специално, заяви Робърт Колдуел от екипа. Отражението разкри, че не живеем на специално място, и напълно изключи това обяснение за ускореното разширяване на Вселената. Щеше да е голямо облекчение, ако можеше да разберем основния проблем на космологията с познатите закони на физиката, но получените резултати навеждат на мисълта, че физиката е "виновна" за ускореното разширяване на Вселената." Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review D.
 

(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.