Снимка: NASA/30th Communications Squadron, VAFB

НАСА оповести, че на 27 октомври ще изстреля първия си спътник от ново поколение за изследване на климатичните промени и измерване на основните метеорологични променливи, съобщи Франс прес.

Спътникът NPP (National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project) е свързан с
първата мисия, която цели да се съберат важни данни за подобряване на метеорологичните прогнози и за  опознаване на климатичните промени в дългосрочен план.

Спътникът е оборудван с 5 уреда, които ще измерват температурите в атмосферата, ще изследват озоновия слой, полярните ледове и ледниците, които са от съществено значение за климатичните промени.

"Наблюденията на спътника ще ни дадат представа за климатичните промени на планетата, заяви Джим Глийсън от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Това ще позволи да подобрим компютърните модели, които предсказват еволюцията на нашата среда в бъдеще."

Метеоролозите от американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания ще включат събраните от спътника данни в моделите си, за да съставят метеорологичните си прогнози.

Спътникът NPP с тегло 2,13 тона ще бъде изстрелян с ракета"Делта 2" от военновъздушната база Вандерберг в Калифорния. Той ще бъде изведен в орбита на височина 824 км и ежедневно ще извършва около 14 обиколки на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase