Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Медици от университета на Питсбърг в САЩ са успели да се преборят с безсънието с помощта на специална пластмасова шапчица, която пациентите слагат на главата си, преди да легнат да спят, съобщи Мембрана.ру.

Доклад за изследванията на учените е бил представен на конференцията SLEEP 2011. Биолозите са установили в какви "дози" трябва да се охлажда префронталната кора на главния мозък преди и по време на сън, за да може немедикаментозното лечение да помогне срещу безсънието.

Учените разработват тази технология от няколко години. Те са установили, че хиперактивността на префронталната кора може да се обуздае. За целта е необходимо за се охлади тази област на главния мозък преди сън и в периода на фазите с бавно движение на очите (non-REM sleep). Тогава пациентите заспиват по-добре и спят по-дълго.

В последните опити са участвали 12 жени. При девет от тях е наблюдавано първично безсъние (primary insomnia). По време на експеримента в шапките на болните е циркулирала студена вода. Резултатите са показали, че сънят им благодарение на нея почти не се е различавал от този на тримата здрави участници в опита.

Учените планират да проведат по-мащабни изпитания на метода, а също да изпробват лечението и върху мъже, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase