Снимка: NASA

Необичайното пълнолуние на 19 март няма да е свързано с катаклизми за жителите на Земята, заявиха американски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В случая необичайното се дължи на това, че пълнолуние ще има в мига, когато Луната ще е на най-близкото разстояние – 356 577 км, от Земята през последните 19 години.

Известно е, че и при друго разположение на двете небесни тела Луната се намира достатъчно близо до Земята, за да й оказва въздействие, свързано например с океанските приливи и отливи.

Полето на привличане на Луната може да предизвика неголеми, но измерими приливни явления дори в твърдото тяло на Земята. Приливите са най-значими при пълнолуние и новолуние.

Още по темата
Според сеизмолога Джон Вайдейл от Вашингтонския университет в Сиатъл най-значимите океански приливи и приливни явления в твърдото тяло на планетата предизвикват земетресения.

Луната и Слънцето предизвикват неголям стрес в Земята и ако внимателно се вгледаме, ще забележим слабо увеличаване на тектонската активност, когато те са на една линия, отбеляза ученият.

Той е на мнение, че при новолуние и пълнолуние може да се забележи по-малко от един процент увеличаване на тектонската активност и малко по-силна "реакция" на вулканите.

Учените уверяват, че когато Луната е в своя перигей, притеглянето й се променя незначително и не може съществено да промени височината на приливите и вероятността от природни бедствия.

"Много изследвания на подобни ситуации бяха извършени от учени от Геоложката служба на САЩ и други ведомства – заяви геофизикът Джон Белини от службата. – Не беше открито нищо съществено".

"Никога няма да забележите какъвто и да било ефект от лунния перигей – поясни Вайдейл. – Ефектът е толкова малък, че не го забелязвате".

Изводът е, че предстоящото необичайно пълнолуние не предизвиква земетресения. Повечето природни катаклизми изобщо не са свързани с Луната. Земята притежава колосални запаси от скрита вътрешна енергия, от които се освобождава, когато те са прекалено големи.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase