Снимка: БГНЕС
fallback

Държавният глава Румен Радев коментира, че държавите-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие.

Радев потвърди и думите на служебният премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение, ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", допълни държавният глава.

По време на посещението си в Швейцария, Радев се срещна и с колегата си Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна.

Радев допълни, че България ще участва на конференцията, но решението кой ще ни представлява, остава на служебния кабинет.

Президентът определи конференцията като “важна първа стъпка” да не се говори само за победи и оръжие, но и за мир. “Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Паню Баирски

преди 3 месеца

След като иска да се говори за мир, този жалък руски слуга и недоубит комунист Радев да вземе другия слуга Орбан, оня простреляния от Словакия, Копейкин и оная проскубана миризлива комунистическа мисирка Нинова и да отиват при убиеца Путин да преговарят за мир - желая им успех

238

Анонимен

преди 3 месеца

Рахат бъди - Русия няма да остъства като почне съдебния процес за виновниците за войната и избиването на още един милион бели хора за....е, ще ни го обяснят може би като почне процеса.

237

Анонимен

преди 3 месеца

Говори за Мир човека, не е луд като вас!!Бг мъжищата веднага да се изкажат, ама като се наложи да идат на първа линия,лелеле какво ще е !Ще сменят песента:)

fallback