Снимка БГНЕС, архив

Журналистката Алсу Курмашева, която е с руско и американско гражданство, е била арестувана в руския град Казан, съобщи нейният работодател радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL).

Тя е вторият американски журналист, задържан в Русия тази година. Предишният бе Еван Гершкович, работещ за в. "Уолстрийт джърнъл" и обвинен в шпионаж.

Курмашева е обвинена, че не е декларирала, че е "чуждестранен агент", за което я заплашва с до 5 години затвор, посочва "Свободна Европа", която се финансира от Конгреса на САЩ.

Журналистката, която обикновено живее в Прага със съпруга и децата си, е трябвало да пътува до Русия по "спешни семейни причини" на 20 май и е била временно арестувана на 2 юни преди обратния си полет от Казан, където са ѝ били конфискувани и руският, и американският паспорт. И е била глобена, тъй като не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти.

Според информация от агенция "Татар-Информ" снощи Курмашева е била в център за временно задържане.

"Свободна Европа" посочва, че Курмашева е отразявала етническите малцинства в руските републики Татарстан и Башкортостан и особено усилията им да запазят татарския език "на фона на увеличен натиск на руските власти върху татарите през последните години", съобщава БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase