Снимка БГНЕС, архив

Украйна заяви, че Международният съд трябва да наложи репарации на Русия за нейната "война на унищожение", като се аргументира, че самото международно право е заложено на карта.

„Русия не е над закона. Тя трябва да бъде подведена под отговорност“, каза главният говорител на Украйна Антон Кориневич пред съда, седнал само на няколко метра от руските си опоненти в Двореца на мира в Хага, пише БГНЕС.

„Имате властта да обявите, че действията на Русия са незаконни, че нейните продължаващи злоупотреби трябва да спрат, че вашите заповеди трябва да бъдат следвани и че Русия трябва да направи репарации“, каза той на съдиите.

Аргументът на Киев е, че руският президент Владимир Путин се позовава на предполагаем "геноцид" срещу проруските хора в Източна Украйна като една от причините Москва да нахлуе в съседката си.

Това, според Украйна, е злоупотреба с Конвенцията на ООН за геноцида, създадена през 1948 г. и подписана от Киев и Москва.

„В нашия момент на най-голяма опасност Украйна се обърна към този съд. Вашият съд има широка юрисдикция върху спорове, свързани с Конвенцията за геноцида“, заяви Кориневич.

„Може ли наистина една държава да злоупотребява с Конвенцията за геноцида, за да оправдае завоевателна война?“, попита Кориневич.

„Отговорът трябва да бъде „не“ в името на света, за да предотвратим превръщането на международното право в инструмент за нарушаване на човешките права и унищожаване“, добави той.

В предварително решение от март миналата година съдът застана на страната на Украйна и нареди на Русия незабавно да спре нахлуването си.

Но Русия възрази срещу това решение, заявявайки, че той няма законно право да решава по този случай.

„Неподчинението на Русия също е атака срещу авторитета на този съд. Всяка ракета, която Русия изстрелва по нашите градове, тя изстрелва в нарушение на този съд“, каза Кориневич.

Изслушванията в момента се провеждат в Двореца на мира, съсредоточени около това дали МС има юрисдикция по въпроса или не.

Правният екип на Русия заяви на 18 септември, че делото трябва да бъде отхвърлено.

"Ако Киев отрича да има геноцид в Източна Украйна, защо съдът изобщо разглежда дело по Конвенцията за геноцида?", гласи аргументът на Москва.

Простите „изявления“ за геноцид не са допустими съгласно международното право, включително Конвенцията за геноцида, каза по-рано главният представител на Русия Генадий Кузмин.

Правната позиция на Украйна е „безнадеждно погрешна“ и „в противоречие с дългогодишната съдебна практика“ на съда, заключи той.

Използвайки отдавнашни руски опорни точки, Кузмин също така обвини "киевския режим“, че е „здраво вкоренен в историята, доктрините и практиките на нацизма“, коментари, от които украинският пратеник се възползва.

„(Руският) агент имаше дързостта да застане в този съд и да каже, че Украйна планира „окончателни решения“. Всички знаем какво означават тези смразяващи думи. Как може агент на Русия да произнесе тези думи и след това да отрече, че има спор за геноцида?", запита Кориневич.

В допълнение към двете враждуващи страни, 32 съюзници на Украйна също ще вземат думата на 20 септември, аргументирайки се в подкрепа на Киев.

Международният съд е създаден, за да разрешава спорове между държави, но не се слави с бързината на работата си. Съдът вероятно ще отнеме месеци, само за да реши дали може да разгледа делото.

Решенията му са задължителни, въпреки че няма практически начин да ги наложи самостоятелно.
 

Коментари Напиши коментар

94

тя

преди 3 дни

Украйна 2 години само иска !

93

ТТттт

преди 4 дни

До АнонименАнонимнико ГЛАСОВЕТЕ ли ти ги говорят тези глупости

92

Анонимен

преди 4 дни

Днес редакторът на страницата има оценка 6!Под статията в която се описват причините за Хагски съд на Русия е лепната снимка на изплезено прекрасно коте. Мяууу къде зелената маууус, мяууу