Снимка: БГНЕС

Украинското ръководство било готово да уреди конфликта с Русия, но се отказало под натиска на САЩ. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, предава ТАСС.

Той посочи, че украинските лидери били готови да подпишат мирен договор и предложили писмено споразумение, което Русия по принцип одобрила. Въпреки това, украинците се отказали от предложенията, след като получили натиск от САЩ.

"Ако не беше натискът на САЩ върху тези, които те поставиха начело на Украйна, тази ситуация нямаше да се случи. Дори самите украински лидери бяха готови за подписване на мирен договор и дадоха на Русия писмени предложения, които ние на принцип одобрихме", каза Патрушев, очевидно визирайки преговорите между руската и украинската делегация в Турция през март миналата година.

Въпреки това Патрушев добави, че "сутринта те (членовете на украинската делегация) ни дадоха (предложенията) по време на преговорите, а вечерта казаха: "Не, ние се отказваме от тях".

"Това се случи само, защото САЩ им оказаха натиск и казаха, че преговори не трябва да се водят", подчерта секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Първите руско-украински преговори след началото на руската военна операция в Украйна се проведоха през март 2022 година в Беларус, но не доведоха до конкретни резултати. Нов кръг от преговори се състоя в Истанбул на 29 март 2022 година, където Русия получила предложенията на Украйна за бъдещо споразумение. Русия изтеглила войските си от Киев и Чернигов, но преговорите за мирното уреждане били напълно замразени, след като Киев се отказал от договореностите, постигнати в Истанбул.

През октомври миналата година президентът на Украйна Владимир Зеленски издаде решение за забрана на всякакви преговори с президента на Русия Владимир Путин, според решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase