Снимка: БГНЕС

Седнал в кафене в украинското пристанище Одеса, местен контрабандист дърпа от цигарата си, докато обяснява как войната е нарушила отдавна установените връзки между подземния свят на Русия и Украйна.

"Огромното мнозинство от украинските престъпници застанаха на страната на Украйна", каза 59-годишният Кирим, който говори при условие, че му бъде даден псевдоним, съобщава АФП.

"Но има и такива, които продължават да си сътрудничат с Русия", отбеляза той, като заговори едва след като сервитьорът донесе кафетата и си тръгна.

Трансграничната мрежа за трафик на наркотици, оръжие и хора, която се разви между Украйна и Русия от руините на Съветския съюз, се смяташе за една от най-силните в света. Тези връзки са прекъснати, но продължават да съществуват.

Когато войските на Москва нападнаха Украйна през февруари 2022 г., това доведе до прекъсване на контрабандната магистрала, която се простираше на стотици километри от границата с Русия на запад към Европа.

Операциите на организираната престъпност между двете страни, споделящи културни, езикови и исторически връзки, процъфтяват от 90-те години на миналия век насам заедно с огромната корупция.

"Това беше една от най-тесните криминални екосистеми в Европа. Те бяха едно и също", каза Тюсдей Рейтано, заместник-директор на нестопанската организация "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност".

"Патриотични" престъпници

Войната постави физически бариери под формата на фронтови боеве и контролно-пропускателни пунктове, както и ярост от огромните разрушения и страдания, причинени от инвазията.

"Настроенията "ние срещу тях" са силни в Украйна, така че дори престъпниците се чувстват патриоти", твърди Рейтано.

Кирим определя себе си като патриот и твърди, че е прекъснал 100% от контрабандните си връзки с руснаци, като същевременно отбелязва, че някои престъпници са отделяли пари за войната или за благотворителни дейности.

Някои от тях също така съобщават, че са се присъединили към сраженията на фронта, но Рейтано отбелязва, че престъпниците могат да използват войната, за да се опитат да се преквалифицират или да спечелят снизхождение от властите в замяна на подкрепа.

Друг представител на подземния свят в Одеса също заяви, че е патриот, който отказва да работи с руснаци.

40-годишният събирач на дългове Александър (друг псевдоним) обаче казва, че кодексът на престъпниците забранява всякакво сътрудничество с държавата, която той определя като фундаментално корумпирана.

"Не искам да се бия за тях (армията), но ще се бия за града си", добави той, отпивайки втората си късна бира и носейки авиаторски слънчеви очила.

И двамата самоопределили се като сътрудници на подземния свят в Одеса заявиха, че украинските служби за сигурност са казали на престъпниците да преустановят дейността си след нахлуването на Русия, и приветстваха информацията за руснаците.

Някои от тях очевидно не са последвали съвета.

Службата за сигурност на Украйна заяви пред АФП, че през пролетта на 2022 г. е "неутрализирала" мощна престъпна група в Одеса, която е сътрудничила на врага и е "тероризирала и сплашвала местните жители".

Одеса си е Одеса

С избухването на войната високопоставени фигури от международни организирани престъпни групи напускат Русия и Украйна и се насочват към Централна Азия, държавите от Персийския залив и други страни.

"Знаем, че все още има сътрудничество между подземния свят на Русия и подземния свят на Украйна извън Украйна", казва Рейтано.

Европол също така посочи много голямата вероятност гангстерите от двете държави да продължават да работят заедно.

Агенцията отбеляза, че никога не съществува само един маршрут за контрабанда, така че затварянето на един от тях не спира окончателно потока на контрабандата, а международните престъпни групи по дефиниция са многообразни и гъвкави.

"Те гледат печалбите и дори при война продължават престъпния си бизнес и търсят най-добрата възможност", каза Катрин де Бол, изпълнителен директор на агенцията.

"В момента не виждаме разделение между руската и украинската мафия", добави тя.

Независимо дали е с руснаци, или не, и въпреки наложените от войната пречки пред рекета им - престъпниците продължават да работят по улиците на пристанищния град.

"Независимо от случващото се всичко това продължава. Одеса си е Одеса", казва контрабандистът Кирим с много леко свиване на рамене.

Коментари Напиши коментар

32

Бай Дрън

преди 3 месеца

Хаха, статия за наивници. Ако търсите престъпник патриот, то напишете статии за Зеленски и Байдън. И двамата се правят на патриоти, но са и големи престъпници.

31

Не само

преди 3 месеца

Въздигна американската!По-голяма мафия от натовските у.репки няма!

30

УМЕН

преди 3 месеца

"Тези връзки са прекъснати, но продължават да съществуватИсках да гласувам, ама нямах желание.