Снимка: Pixabay

Съединените щати предлагат да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени в договора Нов СТАРТ, до изтичането му през 2026 г., стига Русия да направи същото. Това разкриха двама високопоставени служители на американската администрация, цитирани от "Ройтерс".

Целта е да се засили глобалната сигурност.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ще направи предложението в реч пред Асоциацията за контрол на оръжията - най-старата група за застъпничество за контрол на оръжията в САЩ, уточниха източниците, пожелали анонимност.

Съливан ще заяви, че администрацията на президента Джо Байдън е отворена за подновяване на безусловни преговори с Москва относно управлението на ядрените заплахи, включително замяната на Нов СТАРТ с ново споразумение.

Той ще повтори и че САЩ са готови да започнат диалог за намаляване на риска с Китай, който разширява своя ядрен арсенал - призив, който досега Пекин отхвърля на фона на дълбокото напрежение с Вашингтон.

"Когато политическите отношения са на ниско ниво, а напрежението е високо, считаме, че контролът върху оръжията и намаляването на ядрения риск са най-важни, а бихме казали, че сега се намираме в такъв момент", посочи един от служителите.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г. Путин поиска Вашингтон да прекрати подкрепата си за борбата на Украйна срещу руската инвазия и да включи Франция и Великобритания в преговори за контрол на оръжията.

Още по темата
Правителството на САЩ обяви хода на Путин за "безотговорен и незаконен".

Подписан през 2010 г. и изтичащ през февруари 2026 г., Нов СТАРТ ограничава до 1550 броя на стратегическите ядрени бойни глави, които страните могат да разполагат. Ограничава се до 700 и броят на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които могат да носят ядрени бойни глави.

Съливан ще предложи на САЩ да се придържат към тези ограничения до изтичането на договора, ако Русия също го направи.

Той "ще обсъди значението на запазването на това, което ни е останало от Нов СТАРТ, включително необходимостта от реципрочност, от продължаващото придържане към основните ограничения на договора", отбеляза източникът.

Въпреки че Съливан ще заяви отново готовността за замяна на Нов СТАРТ, това не означава, че в евентуалното ново споразумение ограниченията ще бъдат същите.

Нов договор ще трябва да отчете натрупването на ядрени оръжия на Китай. Според Пентагона Пекин вероятно ще утрои арсенала си до 1500 ядрени бойни глави до 2035 г.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 месеца

Русия не трябва да се връзва на лъжите на САЩ! САЩ съществуват благодарение на лъжата и измамата - евроатлантическите центости! Мачкай Вова евроатлантиците, унищожавай ги до крак!

15

Дуло

преди 3 месеца

Има една стара българска поговорка, която в момента руснаците я преподават на американците. "Като не щеш мира на ти секира".

14

Парадокс

преди 3 месеца

Това е ТРЕТИЯ нарушен договор касаещ ядрените оръжия между САЩ и Русия ...и ПЪРВИЯ нарушен от руснаците ....... Нямаше кой знае какви драми при едностранното от САЩ нарушаване на първите ДВА договора ... защо да има точно пък сега ? През 2018г. Тръмп обяви едностранния отказ на САЩ да изпълнява Договора за ядрени ракети със среден обсег, за да си завършат разработките на своите модели които САЩ смята да разположи в партньорите на НАТО в Европа ... Буш прекрати другия договор. Е, и ?