Снимка: БГНЕС

В Русия има държавна база данни за сираци и деца, останали без родителска грижа. В нея се публикуват профили на деца, които могат да бъдат отглеждани или осиновявани.

Независимата руска медия "Важни истории" установи, че в банката се появяват деца, депортирани от Украйна. Броят на украинските деца, които руските власти открито търсят за приемна грижа, може да е почти 2500 души. Системата не включва намирането на украински роднини за тези деца, които да ги вземат под опека. Всъщност Русия не предоставя на децата възможност да останат в Украйна.

"Заедно с Русия"

"Четки, бои, скицник - всичко, от което се нуждаете. Много ми харесва", казва момчето, докато разглежда училищния комплект, дарен от доброволците. То носи шапка с надпис "Заедно с Русия". Той е 9-годишният Александър Чижков, наречен в телевизионния репортаж "вътрешно разселено лице". Руските власти го извеждат от Донецк заедно с други деца сираци.

"Важни истории" установи, че профилът на Александър и двете му по-малки сестри, Валерия и Галина, е публикуван във Всерусийската банка данни за сираците. В нея е посочено, че те могат да бъдат взети под закрила. В банката не се посочва, че тези деца са били взети от Украйна. Профилите се появяват в банката вероятно в края на ноември 2022 г. - тогава към профилите на децата са добавени техни снимки (по закон властите са задължени редовно да актуализират снимките на сираците, така че датата на добавяне на профила на детето в банката и датата на публикуване на снимката му може да са различни. - Бележка на редактора).

Броят на децата от Украйна, които официално търсят настойници или приемни семейства в Русия, може да е почти две хиляди и половина. "Важни истории" откри това, като проучи данните на Министерството на образованието: през 2022 г. броят на децата, регистрирани в банката с данни за сираците, рязко се е увеличил едновременно в 21 региона. Заедно тези региони са добавили в банката 2450 сираци повече, отколкото средно за предходните шест години. Най-голям брой такива деца се падат на Ростовска област (573 деца), Москва (460) и Нижегородска област (388).

Отказ на системата

Системата за депортиране на деца от Украйна е започнала да работи още през 2014 г., разказва пред "Важни истории" Ксения Хел, служителка на прокуратурата на Международния наказателен съд в Хага. По правило руските власти са търсели ръчно подходящи настойници за сираците от Украйна - не е имало нужда децата да се въвеждат в базата данни. "Семействата се подбират внимателно въз основа на техния опит, това са професионални приемни родители. А децата имат възможност да се запознаят с тях предварително чрез видеовръзка", твърди Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето в Русия.

С избухването на пълномащабната война в Украйна тази система се провали. "Да се изведат дори две хиляди деца е огромна задача, която изисква добре координирана и организирана инфраструктура. Те са отвлекли повече деца, отколкото тази система, създадена през 2014 г. с настойници, е в състояние да поеме. Всички двойки, които преди приемаха деца без проблем, вече са приели някого и няма къде да ги настанят. По-специално, добавянето на деца в базата данни е един от начините за решаване на този проблем", обяснява Ксения Хел.

Международният наказателен съд (МНС) счита насилственото депортиране на деца от окупираните територии за престъпление - през март МНС издаде заповеди за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето. Те се смятат за отговорни за организирането на система, при която децата се извеждат дълбоко в територията на страната агресор, без да имат възможност да се върнат и да намерят роднини, казва Ксения Хел:

"Децата също са човешки същества, но никой не се интересува от тяхното мнение. Дори ако става дума за екстремна ситуация и те са изведени изпод бомбардировки, това е регламентирано от международни конвенции: те се извеждат не по-далеч от определено разстояние и в относително безопасни условия се решава какво да се прави с тях. Децата се третират като ненужен материал: те се изтръгват от средата, в която живеят, и насилствено се поставят в среда, в която ще се разпаднат. Крайната цел на тази система е да се сдобие с възможно най-много допълнителни руски граждани.

Още по темата
В институциите, в които са изведени безпризорни деца от Украйна, редовно се провеждат патриотични мероприятия. "И само от нас, възрастните, зависи да посеем зародиша на гордостта от нашата велика страна! В патриотизма на нашата младеж е бъдещето на нашата Русия!" - се казва в описанието на едно от събитията за 9 май, което се проведе за възпитаниците на Първи санаториум за сираци в Нижни Новгород (по-нататък са запазени правописът и пунктуацията на оригиналните публикации. - Бележка на редактора). Там са Саша Чижков, 9-годишен, от Донецк, и двете му сестри, а профилите им са публикувани в банката данни за сираците.

В този дом за сираци идват и руски войници. "Кой по-добре от истинските воини може да разкаже на децата за ужасните боеве, които се водят сега в зоната на СФО. Те са тези, които като никой друг знаят как нашите момчета проявяват героизъм и смелост на фронтовата линия! Много е важно децата да черпят и получават информация именно от тези хора, от нашите герои, които сами участват, а не някъде по страниците на интернет! И което е важно, нашите момчета, възпитаници на сиропиталището, също са били доброволци на фронта в зоната на СВЕ!". - се казва в описанието на срещата между военните и учениците.

"Ние сме тези, които премахват фашизма от украинската земя. Фашисти, врагове, нацисти" - така самите военни обясняват защо децата са се озовали в Русия.

Децата се учат да плетат камуфлажни мрежи за военните. "Тъкането на камуфлажна мрежа е трудоемка задача, а детските ръце вплитат с доброта и любов всяка клетка, така че тази защита е по-надеждна от всяка броня! - се казва във фоторепортажа.

Възпитаниците на институцията, в която са настанени деца, депортирани от Донецка област, сами участват във войната срещу Украйна. Администрацията на сиропиталището използва снимките им, за да популяризира договорната служба: "Гледайки в очите на нашите момчета и слушайки ги, с гордост разбираш, че те вече не са онези палави и пакостливи момчета, а сериозни и пораснали мъже, истински синове на нашата Родина!"‼ И ако и вие като нашите момчета сте готови да се изправите в защита на родината, тогава прочетете информация за договорната служба във въоръжените сили", пишат в социалните мрежи на сиропиталището.

На въпроса как се чувстват 9-годишният Саша и сестрите му, които бяха изведени от Донецк, Лариса Гришанова, заместник-директор на сиропиталището, отговаря, че са "добре", но след това добавя: "Децата, разбира се, имат психично разстройство. Момчето е било в "Ласточка" (център за социална рехабилитация на непълнолетни в Нижни Новгород - бел. ред.) и неведнъж е било на психиатрично лечение. Всеки ден работи с психолог, защото нервната му система е разстроена", казва тя. В профила на детето се казва, че то е "активно и общително момче". - Знаете, че Донецк и Донбас нямат нищо общо с него", продължава Гришанова, което означава, че войната в Украйна не е повлияла на състоянието на децата. - Това е точно такова семейство, едно разбито, пренебрегнато семейство.

Сред тези деца има не само изведени от сиропиталища, но и така наречените "сираци от войната" - деца, чиито родители са загинали в боевете, след като пълномащабната инвазия в Украйна вече е започнала. "От всички деца, които дойдоха при нас, мисля, че само едно е истинско сираче, останалите са имали родители, които са загинали там", казаха за "Възраждане" от Департамента по образование на Ямало-Ненецкия автономен окръг. - С някои от децата са работили учители по психология, защото някои от тях са разказвали такива ужасни истории. Те бяха заведени на оръжейно изложение и децата бяха помолени да държат картечница. Ние ги попитахме: защо трябва да държите оръжие? Те казаха: аз само зареждам патроните и никога не съм държал автомат, представяте ли си? Детето дойде оттам, от бойни действия, зареждаше патрони в пълнителя, бойни патрони".

От Украйна до Далечния север

Децата на улицата, които са били изведени от Украйна, активно се местят от един регион в друг, връщат се в окупираните територии и се прехвърлят между институциите. Поради това е трудно да се разбере точният им брой. По данни на Украйна към края на март 2023 г. в Русия има почти 4 400 сираци и изоставени деца, включително деца от анексираните региони. Руската страна твърди, че "в различни периоди на руска територия е имало 1,5-2,5 хил. деца от опасните райони на Донбас". Това съответства на броя на "излишните" сираци, идентифицирани от "Важни истории" и регистрирани в руската база данни. Механизмът за преразпределение на децата също се различава в отделните региони.

Александър, на 9 години, и сестрите му, чиито въпросници "Важни истории" откриват в базата данни за сираци, първоначално са настанени в центъра за социална рехабилитация за непълнолетни "Ласточка" в Нижни Новгород. Според Екатерина Пергалова, ръководител на центъра, децата са пребивавали там повече от година, а в началото на май 2023 г. са преместени в Първи санаториален дом за сираци в същия град. Лариса Гришанова, заместник-директор на сиропиталището, разказва пред "Важни истории", че децата произхождат от дисфункционално семейство: "Майката не участва във възпитанието им - тя е пила в Донецк и все още пие. Бащата е, мисля, на 70 или 72 години.

Според Гришанова те нямат други роднини, които биха могли да вземат децата при себе си. На въпроса дали търсят приемно семейство или настойници, тя отговори, че "е трудно да се говори за това": уж "всичко още не е решено" с майката. Въпреки това те вече са вписани в банката с данни за сираците. Във формулярите на децата е посочено, че правата на майката и бащата са ограничени със съдебно решение - такова решение се взема, когато е опасно детето да бъде оставено при родителите поради независещи от тях обстоятелства (например хронично заболяване или психично разстройство). Ако поведението на родителите не се промени, те могат да бъдат лишени от родителски права след шест месеца.

Общо 14 деца, взети от Украйна, бяха настанени в центъра "Ласточка" в Нижни Новгород. Според директора на центъра до май 2023 г. там не са останали депортирани деца: те са били прехвърлени в други институции или са били отведени от родители и други роднини в окупираните територии. Служителят твърди, че нито едно от тях не е попаднало в приемна грижа. "Отишли сме само в кръвни семейства. За да бъде приет някой от приемните родители, не сме имали такива", казва тя.

Не всички деца са имали "късмета" да останат в Централна Русия: десетки сираци са се озовали в Далечния север - в Ямало-Ненецкия автономен окръг (точният брой на депортираните там не е известен, но през 2022 г. регионът е регистрирал в базата данни 71 деца повече от обичайното. - бел. ред.). Според местни служители децата са изпратени в региона по споразумение с властите на т.нар. донецка народна република.

"Те са били временно в Ростовска област. Първоначално беше решено да дойдат тук, но децата категорично отказаха. Не можеш да ги вземеш тук насила. Те се страхуваха да отидат някъде в Далечния север, където живеем ние. Една част дойдоха, а след това две седмици след пристигането на първите деца, те продължиха да се обаждат [на другите деца] по Skype, да им показват всичко, което се случва тук, и другите с удоволствие дойдоха", казват от Департамента по образование на Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Длъжностните лица твърдят, че нито едно сираче, доведено от Украйна в ЯНАО, не е попаднало в дом за сираци: областните власти и анексираната ДНР са се договорили да настанят всички деца в семейства.

Например семейство Дружинини от Салехард, което вече има 13 деца, миналата година е взело под своя опека няколко сираци от Украйна. Децата бяха настанени в местно училище. "Като цяло, като майка, съм много щастлива, че сега ще въведат издигане на знамето всяка седмица и че децата ще научат руския химн наизуст. Много съм щастлива от това. А лекциите по патриотизъм - директно помолих администрацията и съм много щастлива", каза Олга Дружинина, която е взела под опеката си украински сираци.

Едно от децата, попаднали в семейството на Дружинина, е заснето в пропаганден материал. В него се описва как Никита Дяченко, който постъпва в първи курс в колежа в Ямал, харчи първата си стипендия за лекарства за мобилизираните. "Той е от Донбас, така че знае как става", обяснява Олга Дружинина.

Към декември 2022 г. в семействата в ЯНАО има 21 деца. Според служител на отдела децата продължават да пристигат в района.

"Системата не предлага връщане"

След издаването на заповедите за арест на Путин и Льовова-Белова руските власти започнаха малко по малко да връщат децата, отведени от Украйна, отбелязва Ксения Хел от прокуратурата на МНС. Това обаче се отнася най-вече за тези, които имат родители или настойници в Украйна. Положението със сираците е по-лошо: те обикновено нямат законни представители, които могат да дойдат в Русия, за да ги вземат. Украинският министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук заяви, че Украйна е готова да прибере децата сираци на руската граница с всяка европейска държава, но руските власти не говорят за връщането им.

"Тази система е предназначена за пълното им интегриране в Русия на украинските деца. Тя не означава, че децата ще бъдат върнати. Лвова-Белова е прекият архитект на тази система. В нейните правомощия беше да създаде механизъм за евентуално връщане, така че човек да може да възстанови оригиналните документи, ако иска да намери роднини в Украйна. От свидетелските показания, които се намират в открити източници и с които разполага прокурорът, следва, че тя е човекът, който е взел решението за създаването на тази толкова бездушна и престъпна система", заяви Ксения Хел.

На въпроса дали властите планират да върнат децата в Украйна, от отдела по образование в Ямало-Ненецкия район отговарят: "Не, не: "Те имат право да се върнат. Но те, както и всички сираци тук, се ползват от всички помощи и плащания. <...> Да кажем, че имаме 17-годишно дете, което е дошло тук, и веднага се отпускат пари за това дете, така че когато то навърши пълнолетие, да му се даде жилище. Хубаво е да се види, че детето вече е получило апартамент, там, където го е искало. Имаме сътрудничество с Тюмен, т.е. може да получи апартамент не само в нашия район, но и в Тюмен, където пожелае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase