Снимка: БГНЕС

Руските партизани, които атакуваха силите на Кремъл от Украйна, имат "хиляди" кандидати, които чакат да се присъединят към редиците им и ще продължат да нападат границата, докато силата им стане достатъчно голяма, за да атакува Москва.

"Имаме сериозни възможности", каза командирът на легиона „Свободна Русия“, използващ позивната "Цезар", пред The Times. "Разполагаме с минохвъргачки, бронирани превозни средства, ПЗРК "Стингър", преносими противотанкови системи и високоефективна разузнавателна единица за дронове."

Нападението миналата седмица беше първият случай на продължителни боеве на руска територия от началото на войната и първото въоръжено нахлуване в Русия след граничните сблъсъци между съветските и китайските войски през 1969 г. Това доведе до евакуирането на стотици хора от руските власти преди партизаните да се върнат обратно в  Украйна.

Организацията на Цезар има планове да се разшири, тъй като все повече руснаци осъзнават, че е възможно да се бият срещу президента Путин и да спечелят. Един батальон обикновено се състои от между 500 и 1000 войници.

"Ние ще продължим да извършваме тези нападения за тормоз до точката, в която имаме собствено парче руска територия, така че истински руски синове и дъщери, истински патриоти, да могат да се присъединят към нас", закани се той. "След като това се случи, бързо ще увеличим силата и числеността си и това ще приключи с кампания в Кремъл."

49-годишният Цезар се пошегува, че оръжията на неговия отряд са били закупени от онлайн услугите за търговия на дребно AliExpress и eBay, както и от руските военни магазини. Той подчерта, че членовете му са руски граждани, но все пак призна, че са служили в украинските въоръжени сили. "Ние не сме банда престъпници или частна военна компания като "Вагнер", каза той. "Воюваме в структурата на украинските сили. Нашата основна цел и задача е отбраната на Украйна и деокупацията на нейните територии. След това ще отидем да освободим дома си."

Нападението имаше за цел да подкрепи планираната контраофанзива на Украйна, добави той, като същевременно действаше като кампания за вербуване и насърчаваше руснаците да свалят Путин, преди войната да дойде при тях. "Руснаците могат да се свържат с нашите представители, да преминат задълбочена проверка и процес на подбор и да се присъединят към редиците на легиона след достатъчно обучение", каза Цезар. "Те стигат до Украйна през определени неутрални гранични държави. Имаме постоянен поток от новобранци и той расте. Все повече руснаци разбират, че тази война е престъпление и трябва да бъде спряна."

Руското общество трябваше да осъзнае, че "тези, които вдигат меч, също могат да бъдат убити от меч", добави той. "Руското общество днес не уважава дипломацията, а само силата. И ние им показахме нашата сила."

Колони от бронирани превозни средства и Humvees, подкрепени от танкове и артилерия, пробиха отбраната на руската граница миналата седмица от две отделни единици, "Легионът за свободна Русия" и "Руският доброволчески корпус". Въпреки че "Руският доброволчески корпус" е доминиран от националисти и крайнодесни бойци, "Свободният руски легион" твърди, че включва "анархисти, националисти и леви", както и хора, които не са се интересували много от политиката до нахлуването на Русия.

Двете групи превзеха осем населени места, като заловиха поне едно превозно средство на силите за сигурност на ФСБ и унищожиха няколко други. Видео показа руски самолети да кръжат ниско над собствените си гранични постове в отговор, хвърляйки бомби в опит да ударят партизанските сили.

Партизаните казаха, че са изненадани от неорганизирания характер на съпротивата и безразборното качество на атаките срещу руските селища по време на двудневния набег. "Отрядите на ФСБ избягаха след артилерийските удари", каза Цезар пред The Times. "Взехме военнопленници и заловихме превозни средства. Докато навлизахме по-дълбоко в Русия, скоро бяха изтеглени редовни армейски части, включително артилерия и авиация. Бяхме изненадани, че - както в Чечня, Сирия и Украйна - те стреляха безразборно по цивилни къщи. Не им пукаше, че цивилните могат да страдат. Те просто стреляха в посоките, в които смятаха, че може да се намираме."

Цезар твърди, че партизанските сили са унищожили две руски механизирани пехотни роти, нанасяйки около 150 жертви, унищожавайки или повреждайки приблизително 20 превозни средства и пленявайки шест. The Times не можа да потвърди тези твърдения, въпреки че легионът обеща, че скоро ще качи видео доказателства. Кремъл твърди, че е убил 70 партизани, но не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

"Когато навлязохме по-дълбоко, срещнахме по-ожесточена съпротива", каза Цезар. "Беше предимно артилерия и бойни самолети. Не искахме да ги оставят да унищожат напълно селищата. Целта ни не беше да ги видим в руини, така че след като изпълнихме задачите си, започнахме да се оттегляме. Двама от групата бяха убити, а десет ранени", каза той.

Говорейки пред The Times без маска от украинската страна на границата, Цезар каза, че не се страхува да бъде набелязан от Кремъл, защото семейството му е в безопасност в Украйна, а той вече е издирван в Русия.

Цезар израства в Сочи, след което се мести в Санкт Петербург, където е фитнес треньор в продължение на 20 години. Той беше член на две крайнодесни групи, определени като терористични организации за заговор срещу Кремъл: "Руското имперско движение" и "Народното опълчение". "От дълго време бях на прицел от руските разузнавателни служби. Арестуваха ме няколко пъти, но така и не бях вкаран в затвора", каза той, усмихвайки се. "Мисля, че сега съжаляват за това."

Цезар твърди, че легионът е "центристки" въпреки миналите му връзки, но Алексей Барановски, базиран в Киев говорител на политическото крило на легиона, каза пред The Times, че той няма идеология и е по-предпазлив относно обхвата на амбициите си. "Това е политически неутрална организация без идеологическа позиция", каза той. "Единствената задача е да свалим режима на Путин."

Засега обаче, каза той, легионът чака времето си. "Не казваме, че ще стигнем до Москва утре. Това ще стане, когато украинските въоръжени сили освободят Крим. Политическата система на Путин ще бъде парализирана от поражението в Крим. Точно тогава ще трябва да нанесем съкрушителен удар срещу Москва. Това е, за което се готвим."

Легионът и Руският доброволчески корпус са язвителни относно беззъбостта на руската либерална опозиция, чиито лидери са хвърлени в затвора или принудени да заминат в изгнание. "В реалностите на войната вие сте безпомощни. Вие нямате абсолютно нищо общо с истинската борба срещу режима", каза "Руският доброволчески корпус" тази седмица. "Нашите бойци дават живота си, проливат пот и кръв. Режимът се страхува от нас, но не и от вас."

Барановски каза, че в редиците на бойците на легиона "на практика няма либерали". "Либералите са за мирни митинги, с балони и така нататък."

Присъствието на руски националисти в редиците на силите, които се бият за Киев, е изненада за много наблюдатели. Въпреки че споделят пренебрежението на Путин към западните либерални ценности, мнозина отдавна се противопоставят на политиката му за разрешаване на неконтролирана имиграция от предимно мюсюлмански, бивши съветски държави в Централна Азия.

Кремъл започна репресии срещу националистическото движение преди повече от десетилетие в опит да спре нарастващата му популярност, която Путин вероятно е видял като потенциална заплаха за неговото управление. Един боец от "Руския доброволчески корпус", Александър Скачков, беше арестуван в Украйна през 2020 г. за продажба на украиноезични версии на расисткия манифест на крайнодесен стрелец, който уби 51 души в Нова Зеландия през 2019 г. Той прекара един месец в затвора.

Групите включват и бивши служители на руските служби за сигурност, които са се обърнали срещу Кремъл. Иля Богданов, бивш офицер от ФСБ, обедини сили с Украйна през 2014 г. и воюва срещу подкрепяните от Москва сепаратисти в района на Донбас. През 2015 г. той оцеля при опит за убийство в Харков, Северна Украйна. Година по-късно той е отвлечен от руски агенти, преди да бъде освободен от украинската служба за сигурност СБУ.

Партизаните вярват, че Русия е готова да избухне в революция
. "Русия е огромно парче тротил", каза Цезар. "Можете да правите каквото искате с него и той няма да избухне, но ако използвате малък детонатор, ще създадете мощен взрив. В Украйна подготвяме детонатор."

Не е ясно обаче колко подкрепа наистина имат в Русия. "Истинското партизанско движение се нуждае от подкрепата на собствения си народ", каза Петро Черник, украински военен експерт. "А точно сега не виждам това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase