Снимка БГНЕС

„Необходимо е сега да се обяви обща мобилизация, да се включи на пълна скорост производството на всякакви боеприпаси, оръжия и всичко, каквото трябва“.

Това обяви пред журналисти в Екатеринбург ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Според московския олигарх, смятан за близък до Владимир Путин, продължаването на т. н. специална военна операция, както Кремъл нарича войната в Украйна, може да бъде тежко.

„Още сега е необходимо да се обяви мобилизация и да се привличат хора поне за обучение, така че когато гръм удари вече да могат да се бият, а не да се кръстят. Ако обществото не се мобилизира, всички ще се отпуснат, ще се радват, че са ги охлабили, някой набързо ще се скатае. И тогава ще дойдат злите момчета, вече казах, че украинците - това не е всичко. Тогава ще дойдат и румънците, и поляците, и всякакви други“, заяви Пригожин.

Руският президент Владимир Путин обяви началото на необявената официално война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Тогава той заяви, че целта на специалната военна операция е "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна, формулировка, която Москва се е надявала светът да преглътне, след като Москва покори Киев за три дни.

Още по темата

След като превземането на Украйна се проточи, между 21 и 28 октомври Русия извърши частична мобилизация, принудила мъже на боеспособна възраст да бягат в чужбина, за да не станат пушечно месо в Украйна. Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че в резултат на частичната мобилизация 300 хиляди души са били призвани в армията, а военният министър Сергей Шойгу каза, че след изпълнението на частичния мобилизационен план военните окръжия ще продължат да набират доброволци и кандидати за служба по договор.

Пригожин пристигна в Екатеринбург за да набира доброволци за частното си формирование. След като властите спряха да снабдяват със затворници, той изпита затруднение с попълването на личния състав. В сряда „Politico” съобщи, че „Вагнер“, без назоваване на името на компанията, е набирал в продължение на последната близо година бойци с платени реклами във фейсбук, като са регистрирани ок. 120 хиляди реакции на обявите.

Сега Готвача на Путин зове за официална мобилизация в страната, като настоява, че не е необходима специална инфраструктура за да започне подготовката на мобилизираните.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase