Снимка: БГНЕС

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили, за които се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му обаче американската позиция, подобно произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

САЩ вече предупредиха Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия, заяви високопоставен американски генерал на фона на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предаде Ройтерс.

Още по темата

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви снощи, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители Ф-16, но лидери от Пентагона заявиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че заедно с обучението Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона, съобщи БТА.

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", отбеляза Мили.

Той добави, че изтребителите Ф-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности, но "създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време".

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока и че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация.

Коментари Напиши коментар

166

Да бе да

преди 1 седмица

Ама как няма да бъдат.Напротив тия каруци струват маса пари ,като почнат да ги свалят една след друга ,митът за великото американско въоръжение ще изгори като кьорфишек и никои повече няма да купува хартиени самолетчета за милиарди

165

Анонимен

преди 1 седмица

Ще видите вие магическите решения...

164

Муахахахахаха

преди 1 седмица

Здравейти! Ава да ва питам аз пак ...Ко стана с лиупардити ва ?!Ощи лий калну чи ни тръгват?!!?!