Снимка: БГНЕС

Съдът в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор в едно от най-шумните дела досега срещу руски дисидент, хвърлен в затвора за противопоставяне на нахлуването в Украйна.

Кара-Мурза, баща на три деца, който има руско и британско гражданство и е учил в университета в Кеймбридж, беше задържан през април 2022 г. и обвинен в разпространение на невярна информация за руската армия в Украйна. По-късно той също беше обвинен в "държавна измяна" заради поредица от публични изказвания, които направи, критикувайки политиките на Кремъл и войната в Украйна.

Решението на Кара-Мурза е най-дългата присъда, дадена досега на политически опонент на Владимир Путин, тъй като Кремъл продължава да засилва безмилостното си потискане на несъгласието.

В последната си реч пред съда миналата седмица Кара-Мурза изрази предизвикателен тон, отказа да поиска от съда да го оправдае и каза, че стои зад всичко, което е казал.

"Обвинявам се само за едно нещо", каза 41-годишният Кара-Мурза, когото Amnesty International определи като "затворник на съвестта".

"Не успях да убедя достатъчно моите сънародници и политици в демократичните страни за опасността, която настоящият кремълски режим представлява за Русия и за света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase