Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Коментари Напиши коментар

161

Факт

преди 2 месеца

Алкохола не прощава !Лекувай се другарке !!!

160

Тошо

преди 2 месеца

До 161: Ами изводът е един...ние сме лоши, ама и вие сте таквиз, назад във времето!!!Така чееее, сега нии моим си праим квото си щем, няма само вие да си правите ...от същото!И като заключение , има един такъв израз: Във всеки един спор виновни са ......и двамата!Въпросът е ....кой 1-ви ще го осъзнае това и ще направи крачка назад!Забележка: Украинския конфликт ....не прави изключение!

159

Бай Дрън

преди 2 месеца

Между другото, там е имало и доста голямо българско население. Защо това не се споменава от Франция? Големият проблем са били българи и тем подобни, които дори са раселвани. Кой ти е мислил тогава за Украинска нация?